Beyaz Gelinlik Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Admin Tarafından Yazılmıştır / Feb 28, 2022
Günümüzde beyaz gelinlik giymek, düğün kutlaması öncesinde birçok hazırlığın yapıldığı en önemli konulardan biridir ve gelinlik mağazalarında her zevke ve her bütçeye göre farklı farklı gelinlikler bulunmaktadır. Neden beyaz gelinlik giymek popüler oldu? Bu gelenek nereden geldi? Beyaz gelinlik giymeye ilk kim karar verdi? Bu yazımızda beyaz gelinlik giymenin tarihini, gelinlik tarihçesini, felsefesini, kökenlerini ve geleneklerini tam olarak inceleyeceğiz.
Ortaçağda'da evlilik, iki insan arasındaki bağdan daha önemliydi ve çoğu durumda iki aile, iki iş ve meslek ve hatta iki ülke arasındaki birlikti. Bu nedenle gelin, ailesini en iyi temsil edecek şekilde giyinmeliydi.
Gelinler, mutluluklarını göstermek için genellikle gelinliklerinde parlak ve neşeli renkler kullanırlardı. Beyaz uzun zamandır gelin kıyafetleri için geleneksel bir renk olarak kabul ediliyor, ancak gelin kıyafetleri her zaman beyaz olmak zorunda değildir. Kraliyet düğünleri o dönemde büyük siyasi öneme sahipti ve iki ülke arasında güçlü bir ittifak oluşturmak için yapıldı, bu nedenle genç gelinin ülkesinin prestijini güçlendirmek için harika ve görkemli görünmesi gerekiyordu. Gelinin takıları da çeyizinin bir parçası olarak sayılırdı.
Zengin kraliyet aileleri beyaz gelinlik için kadife ve ipek gibi pahalı kumaşlar veya altın ve gümüş iplikten dokunmuş kumaşlar kullanırlardı. O zamanlar kumaşlar elle yapılırdı. Etekler büzgülü, geniş ve kabarık bir şekilde yapılmış, kollar yere kadar uzatılmış ve etek elbisenin birkaç metre arkasına kadar uzatılmıştır.
Aynı zamanda kullanılan renkler de değerli ve görkemliydi. Kırmızı, mor ve siyah gibi pahalı renkleri yalnızca zenginler karşılayabilirdi çünkü bu gelinlikler doğal bitki boyalarından yapılmaktaydı ve yapılışları oldukça zaman alırdı. Ayrıca bu gelinlikler pırlanta, yakut, safir, zümrüt ve inci gibi değerli takılarla kombinlenirdi. Böylece gelin güneşin altında durduğunda iyice parlardı. Bazen gelinin elbisesi öyle mücevherlerle kaplanırdı ki elbisenin kumaşı onların altına gizlenirdi.15. yüzyılda prens margaret ingiltere'de evlendiğinde kıyafetleri o kadar ağırdı ki hareket bile edemiyordu ve bu nedenle de iki kişinin yardımıyla kiliseye götürüldü!
Kaliteli Gelinlik kılıfı satın almak için tıklayın
2. Dünya Savaşı'nın Gelinliklere Etkisi:
Her dönemde gelinler, sosyal durumlarına uygun ve her zaman mümkün olduğunca modaya uygun giyinmeye çalışırlar ve hazırlayabilecekleri en güzel, en iyi ve en pahalı malzemeleri kullanmaya çalışırlar. Gelinliğin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin miktarı ve kalitesi gelinin zenginliğinin ve sosyal statüsünün bir yansımasıdır.
Edward döneminde moda ve giyim modelleri giderek daha lüks ve pahalı hale geldi, I. Dünya Savaşı trajedisinin başlangıcına kadar bu eğilim durdu ve giyim tarzı daha sade hale geldi. Ayrıca kadının toplumdaki değişen rolüne de yansıyarak kıyafetlerin etekleri daha da kısaldı. Coco Chanel, kadın modasını değiştirmede güçlü bir rol oynadı ve 1920'lerde kısa beyaz gelinlik modelini resmi olarak tanıtan ilk kişi oldu. Sunduğu ilk gelinlik ise uzun kuyruklu, diz boyu beyaz bir gelinlikti. O günden sonra beyaz gelinliklerin evrensel rengi olarak kabul edildi.
Dünya Savaşı sırasında birçok gelin lüks ve beyaz gelinlik giymenin evlenmek için uygun olmadığını düşündü ve düğünleri için sade elbiseler seçtiler. İkinci Dünya Savaşı sırasında, gelinler beyaz gelinlik giymek istediğinde bu gelinlikleri düğün için kıralayabilirdi. Aynı zamanda gelin ve damat savaşta savaşmış olsaydı, askeri üniformalarıyla evlenirdi.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra müreffeh bir dönem başlamış ve bu durum gelinliklere de yansımıştır. Resmi beyaz gelinlikler yeniden popüler oldu ve moda dünyasına geri döndü. kırık beyaz, buz beyazı ve inci beyazı gibi beyaz tonlarının hepsi kabul edilebilir gelin renkleriydi. Mavi, yeşil veya pembe gibi parlak renkler daha az kullanılırken, siyah elbiseli evlilik, sefalet ve kötü şansın bir işaretiydi.
Mavi Gelinlik Giymek Mi Beyaz Gelinlik Giymek Mı? Tüm Mesele Bu!
Geçmişte mavi gelinlik bekaret sembolüydü, bu nedenle geçmişte birçok kadın mavi gelinlik seçerdi. Aslında, Kraliçe victoria düğün günü için beyaz gelinlik giymek istemiş ve bugün hala devam eden bir fark yaratmıştır. Beyaz, yas sırasında yaygın bir renk olmasına rağmen, Kraliçe Victoria, kocasıyla saflık ve samimiyet duygusu ve saflığın sembolü olarak beyaz gelinlik giymeye karar verdi. Elbette bu elbise hoş olmayan bir sürpriz olmadı çünkü avrupa ve amerika'nın her yerindeki kadınlar kısa sürede düğünlerinde beyaz gelinlik giymek istedi. Ancak yine de başka renklerde gelinlik giyen gelinler vardı.
Gelinlik Rengini Görün, Geleceği Tahmin Edin!
Beyaz gelinlik, çok iyi ve doğru bir seçim yaptığınız anlamına gelir; Gri gelinlik, çok uzak yerlere gideceğiniz anlamına gelir; Siyah gelinlik, dönmek isteyeceğiniz anlamına gelir; Kırmızı gelinlik, ölümü dileyeceksin anlamına gelir; Mavi gelinlik ise, her zaman saf, kararlı ve dürüst olacağınız anlamına gelir.
Uzak Doğu Kültürü:
Çin, Hindistan ve Pakistan gelinleri eski kültürde iyi şans ve iyiliğin sembolü olan kırmızı gelinlikler giyerlerdi. Ama tabi uzak doğulu kadınlar bugün gelinliklerinde başka renkler kullanıyorlar. Çin anakarasındaki modern düğünlerde gelin, kendi seçtiği batı tarzı bir elbise giyiyor ve daha sonra geleneksel çay içme törenlerinde yer alıyor. Modern tayvan düğünlerinde gelinler genellikle kırmızı veya beyaz gelinlikler giyer.
Eski geleneğe göre, gelinin babası gelinin aileleri için özel bir tören düzenler ve her iki taraf için de partilerde içki (Shi Jiu) hazırlamaktan sorumludur. Tayvan'da düğünün kendisi çifte göre yapılır, ancak sonraki ziyafetler gelini ve damadı yetiştirenlere (büyükanne ve büyükbabalar, amcalar ve kuzenler gibi) veya gelecekte onlara yardım edecek olanlara "teşekkür" etmek içindir. . Bu nedenle, büyüklerin onuruna, düğün resmi ve geleneksel olarak yapılır. Hint kültüründe kırmızı gelinlik, gelinlerin geleneksel kıyafetidir.
Japon gelinlik, resmi törenlerde giyilen ve saflık ve bekaret simgeleyen geleneksel sade beyaz gelinlik veya bir kimonodur. Gelin, şansın bir işareti olarak kırmızı bir kimono giyer. Farklı kabileler ve Müslümanlar törenlerinde diğer geleneksel gelinlik modellerini seçerler.
Yeni Yüzyılda Gelinlik:
1950'lerden bu yana gelinliğin odak noktası değişti. Bugün en çok gelinin karakterine dikkat ediliyor.
Artık gelinler, düğünleri için hemen hemen her model ve tarzdaki elbiseyi, son derece süslü ve lüks tasarımlı bir beyaz gelinlik giymek veya hatta sade bir gayri resmi bir gelinlik giymek isteyebilirler. Gelinin daha güzel görünmek için seçtiği herhangi bir stil kabul edilebilir.
Böylece düğününüz için herhangi bir rengi seçebilirsiniz, ancak en azından artık beyaz gelinlik kullanmanın tarihçesi ve geçmişi hakkında biraz bilgi sahibisiniz.