Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

Admin Tarafından Yazılmıştır / Mar 17, 2023

Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

Yatak Tarihçesi Nedir? Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

Pek çok insan için günümüz dünyasında yaşamanın faydalarından biri, rahat bir şilte üzerinde kıtır kıtır çarşafların arasına kıvrılıp uykunun tadını çıkarmaktır ama kaçımız bu nimetin tadını çıkarırken gerçekten tarihi düşünürüz? Siz hiç yatak tarihçesini düşündüniz mü? Ama ya bir kaz yastığı ya da lateks köpük yerine, başınızı taştan yapılmış bir yastığa ya da bir şilte ya da hafızalı köpük şilte yerine, büyük bir kayanın tepesindeki bir bracts ya da eğreltiotu tabakasına yerleştirmeyi deneyin? Geçmişte yeterince uzun yaşadıysanız, bu bir kabus değildi - katlanmak zorunda olduğunuz acı bir gerçekti. Dinlenmek ve geceleri sıcak kalmak için güvenli bir yer olan temel özellikler tarih boyunca aynı kalırken, yatağı neyin oluşturduğuna dair ayrıntılar çağlar boyunca büyük ölçüde değişti. İşte hep berabar yatak tarihçesini incelemek istiyoruz.

Yatak Tarihçesi Nedir? Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

Bilinen en eski şilte 77.000 yıl önce içindir:

Bugünkü yatağınız yaklaşık yedi yıl sonra eski kabul ediliyor, ancak National Geographic'e göre dünyanın bilinen en eski "yatak"ı Güney Afrika'da KwaZulu-Natal'da keşfedildi ve 77.000 yıl öncesine dayanıyor. Bitki materyali katmanları, haşereleri öldürmek için periyodik olarak yakılan hasırlarda toplandı.Bir yatak yaklaşık 12 inç kalınlığındaydı ve bir ailenin uyuması için 22 fit karelik bir alana sahipti.

Tarih öncesi avcılar ve toplayıcılar ve yatakların tarihi, yaklaşık MÖ 8000

Tarih öncesi göçebeler için hareket halinde yaşamak, geceleri genellikle yer altına gömülü bir yaprak veya ot yığını üzerinde dinlenmek anlamına geliyordu. Bu avcı-toplayıcılar burayı geçici bir yuva olarak kullanıyor, gece boyunca sıcak ve rahat kalmak için cenin pozisyonunda kıvrılıyorlardı. Yatak tarihçesi size de ilginç gelmiyor mu?

 Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

İngiltere'de yataklar, yatak tarihçesi nedir? Tunç Çağı Mısır ahşap yatağı, altın bir kılıfa ve dokuma hasırlardan yapılmış bir platforma sahiptir. Hayvan ayakları, bu dönemde birçok Mısır yatak stilinde belirgin bir şekilde yer aldı. Tunç Çağı gibi. Bu da ingilterenin yatak tarihçesi.

yatak ne zaman icat edildi?

Eski Mısır, yaklaşık MÖ 3000 - MÖ 1000.

Yatak ne zaman icat edildi? Yazılı dil de dahil olmak üzere diğer şaşırtıcı icatları ve teknolojilerinin yanı sıra, eski Mısırlılara genellikle bacakları hayvan bacaklarına benzeyen uzun yatağı icat ettikleri için teşekkür edebilirsiniz.  Bu, uyuyanı soğuk zeminden uzak tutar ve ayrıca kemirgenlerin, böceklerin veya yılanların yatakta hareket etmesini zorlaştırır. Sıradan biriyseniz, düz tahtadan yapılırdı, ancak daha yüksek bir statüye sahipseniz, altın, mücevher ve abanozla kaplıydı. Basit bir yatak, ipli (veya bir tür dikişli) ahşap tahtalara veya yün yastıklardan yapılmış bir şilte ile kaplı sazlara sahiptir. Keten çarşaflar ve taş ya da ahşap yatak başı daha fazla konfor sağlar. Mısır yatak tarihçesi de böyleydi.

Demir Çağı ve yatakların tarihi. Antik Roma, yaklaşık MÖ 1000 yıl - MÖ 476.

Yatak ne zaman icat edildi? Antik Roma'nın varlıklı vatandaşları, tüyleri veya saman dolu şilteleri tutmak için dokuma metal desteklerle yüksek metal yataklarda uyudu. Daha az varlıklı insanlar, şilteyi ayakta tutan yün ipliklerle benzer ahşap yataklara sahipti. Ancak, eğer fakirseniz, yine de yerdeki bir hasırla yetinmek zorundaydınız. Herhangi bir yatak türünden, Roma İmparatorluğu boyunca yaygın olan yün battaniyenizin altında muhtemelen sıcacıktınız. Roma yatak tarihçesi size de ilginç gelmiş olabilir.

Orta Çağ ve yatakların tarihi. 5. ila 15. yüzyıl dolaylarında orta çağ yaşamı

Yatak be zaman icat edildi? Yatak tarihçesi nedir? Ortaçağ Avrupa'sında yaşadıysanız, uyku düzeniniz büyük ölçüde hayattaki konumunuza bağlıydı. Fakirseniz, yerde saman dolu bir çuvalın üzerinde ya da üzerinizi örtmek için kaba bir yün battaniyenin olduğu basit bir platformda uyurdunuz. Büyük olasılıkla yatağınızı ailenizle paylaşıyorsunuz ve yatmadan önce yatağınızdaki böceklerden kurtulmak için "samanlara vuruyorsunuz". Zengin olacak kadar şanslıysanız, yatağınız statünüzü göstermek için bir fırsattı. Tipik olarak süslü ahşaptan yapılmış ve mücevherler veya altınla süslenmiş zenginlerin yatakları yerden yükseliyordu, bazen o kadar yüksekti ki onlara ulaşmak için bir basamaklı tabure gerekiyordu. Bu süre zarfında, zenginliği göstermenin yanı sıra tortu ve böcekleri önlemek için sayvanlı yataklar yaratıldı, kadife kumaşlarla asıldı ve asma kanopiler yapıldı. Şilte kalın bir şekilde tüylerle doldurulmuştu ve çarşaflar ince ketenden yapılmıştı.

İngiltere Yatak Tarihçesi, Viking Longhouse Yatak

Yatak ne zaman icat edildi? Bununla birlikte, Vikingler, seyahatleri için gemilerine kolayca yüklenebilecek basit ahşap yataklarla İskandinav minimalist tasarımına olan tutkularını zaten gösteriyorlardı. Temel IKEA yatak mobilyalarını düşünün!

yatak tarihçesi

14. ila 17. yüzyıllar arasında Rönesans dönemi ve yatak tarihçesi

Yatak ne zaman icat edidli? İtalya'da başlayan Rönesans, daha sonra tüm Avrupa'ya yayılan bir kültürel hareketti.  Bu dönemin mobilyalarında tasarım olarak adeta kanopiler ve direkler vardı. 16. ve 17. yüzyıllardan kalma bu yatakların birçok tasarımında, yatağın merkezi platformunu oluşturmak için ip kullanılmıştır. Bu yatakların yan parmaklıklarına ve ayaklıklarına ve yatak başlıklarına delikler açılmıştır. Esnaf daha sonra ipleri bu deliklerden çekti. Bu kordonlar düzenli bakım ve sıkma gerektirir, bu da muhtemelen hepimizin "sıkı uyku" dan bildiğimiz ifadesine yol açar. Yoksullar yerdeki basit saman paletlerinde veya basit bir platformda uyumaya devam ederken, artık orta sınıf için sadece sayvanlı bir karyola değil, aynı zamanda onu barındırmak için ayrı bir yatak odasına sahip olmak yaygındı.

Yatak ne zaman icat edildi? Tipik olarak, bir rönesans yatak odası evin en üst katında bulunur ve aile üyelerini veya hizmetlileri uyumak için kullanılabilecek alt mobilyalı bir yatağın yanı sıra kıyafetleri saklamak için tahta bir sandık bulunur. Yatak tarihçesi nedir? En zenginler için yatak odası, ziyaretçileri eğlendirmek ve iş yapmak için popüler bir yerdi. Bu çağda her yerde dört poster, süslü oymalar, işlemeli tablolar, renkli süslemeler ve istenirse yatağı dört bir yandan saran ağır, lüks kumaş perdeler ve kumaş olabilecek bir gölgelik ile çok cömert bir şekilde dekore edilmiştir ya da ahşap çünkü bu yataklar çok pahalıydı, bir ailenin nesiller boyu geçmesi gereken değerli eşyalardı.

18. Yüzyıl Ve Yatak Tarihçesi

Yatak ne zaman icat edildi? 18. yüzyılda yataklar, hala genellikle ağır perdelerle çevrili olmalarına rağmen daha basit hale geldi. Yataklar hala genellikle ahşapken, metal çerçeveler popüler hale geldi. Pamuk şilteler, hala bir kayış veya halat sistemi ile yatak çerçevesinden asılı olmalarına rağmen, saman veya samanın yerini aldı. Ancak 18. yüzyıldaki en büyük değişikliklerden biri, yatak odası kavramının toplumun her sınıfında uyumak için özel bir alan olarak katılaşmasıydı. Artık kraliyet ailesi veya zengin insanlar yatak odalarında ziyaretçi kabul etmiyordu ve hizmetkarların yatak odasında uyuması artık yaygın değildi.

19. Yüzyıl Ve Yatak Tarihçesi 

Yatak ne zaman icat edildi? 19. yüzyılda yatak odaları, bugün keyif aldığımız, daha çok uyumaya veya sekse ayrılmış odalara benziyordu. Sayvanlı yataklar hala çok popüler olmasına rağmen, 1800'lerin sonlarında direkler tipik olarak başlıklardan ve yastık kılıflarından çok daha küçüktü. Parçaların toplu üretimi, yatakların yapımını basit ve ucuz hale getirdi ve sonunda üreticilerin daha önceki dönemlerden canlandırma veya üreme yatakları çıkarmasına yol açtı. Bu süre zarfında yatak yapımında bir dönüm noktası elde edildi - şilteyi desteklemek için halat veya yün kayışlar yerine metal örtülerin icadı. Bunlar şilteye ekstra destek ve stabilite katarken, aynı zamanda can sıkıcı bir şekilde gıcırdıyordu!

yatak tarihçesi nedir?

Yirminci Yüzyıl Ve Yatak Tarihçesi

Yatak ne zaman icat edildi? 20. yüzyıl, yatak yeniliği için yoğun bir dönemdi: Murphy yatağı (veya duvar yatağı), su yatağı, şilte pedi, lateks ve hafızalı köpüğün icadı, ayarlanabilir yatak, bunlardan birkaçı.
Onlarca yıl önce icat edilmiş olmalarına rağmen, 1950'lere kadar helezon yaylı şilteler en yaygın şilte türü olmak için önemli bir popülerlik kazanmadı. Bu, yatağı desteklemek için yastıklı divan ayakları veya bazalı platformların kullanılmasına yol açarak, geçmişte kullanılanlardan daha rahat ve konforlu bir yatak yaratmıştır.

21. Yüzyıl Ve Yatak Tarihçesi 

Yatak ne zaman icat edildi? Bugün, konu yatağınız olduğunda her zamankinden daha fazla seçeneğiniz var. Paket yay, açık bobin, sürekli bobin, hafızalı köpük, jel köpük, lateks köpük ve hibrit mevcut yatak tiplerinden sadece birkaçıdır. Sentetik lifler ve köpüklerden yün, pamuk, ipek ve saç gibi doğal malzemelere kadar birçok dolgu maddesi seçeneği de vardır. Bu süre zarfında yatak yapımında bir dönüm noktası elde edildi - şilteyi desteklemek için halat veya yün kayışlar yerine metal örtülerin icadı. Bunlar şilteye ekstra destek ve stabilite katarken, aynı zamanda can sıkıcı bir şekilde gıcırdıyordu!

20. yüzyılın yatak yeniliği için yoğun bir zaman olduğunu söyledik: Murphy yatağı (veya duvar yatağı), su yatağı, şilte pedi, lateks ve hafızalı köpüğün icadı, ayarlanabilir yatak, bunlardan birkaçı.

Onlarca yıl önce icat edilmiş olmalarına rağmen, 1950'lere kadar helezon yaylı şilteler en yaygın şilte türü olmak için önemli bir popülerlik kazanmadı. Bu, yatağı desteklemek için yastıklı divan ayakları veya bazalı platformların kullanılmasına yol açarak, geçmişte kullanılanlardan daha rahat ve konforlu bir yatak yaratmıştır. Bugün, söz konusu yatağınız olduğunda her zamankinden daha fazla seçeneğiniz var. Paket yay, açık bobin, sürekli bobin, hafızalı köpük, jel köpük, lateks köpük ve hibrit mevcut yatak tiplerinden sadece birkaçıdır. Sentetik lifler ve köpüklerden yün, pamuk, ipek ve saç gibi doğal malzemelere kadar birçok dolgu maddesi seçeneği de vardır.

yatak tarihçesi neye dayanır?

 

En Yeni Makaleler

Yastık Ne Zaman İcat Edildi?
Yastık Ne Zaman İcat Edildi?

Yastığın görünümü ile ilgili ilk bilgiler, eski Mısır firavunlarının saltanatına işaret eder.

Daha Fazla Göster
Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!
Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!

Hamilesiniz ve uyku sorunu mu yaşıyorsunuz?

Daha Fazla Göster
Gece Yatmadan Önce Saçlar Toplanmalı Mı?
Gece Yatmadan Önce Saçlar Toplanmalı Mı?

Birçok insanın gece yatmadan önce duş alma ve ıslak saçla yatma alışkanlığı vardır.

Daha Fazla Göster