Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları!

Admin Tarafından Yazılmıştır / Feb 8, 2023

Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları!

Kağıt Türleri Nelerdir?

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

Kağıdın matbaacılık sektöründeki temel ve ana unsurlardan biri olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Bu yazımızda matbaacılık sektöründe kullanılan kağıt türlerini tanıtacağız ve her birinin özellikleri ve yetenekleri hakkında bilgiler paylaşacağız. Kağıt türleri ve kullanım alanları nelerdir?

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

Hijyenik kağıt, ambalaj kartonu, grafik kağıdı ve hatta endüstriyel kağıt vb. olarak kullanılan her türlü kağıt ve kartonu çevrenizde görmüşsünüzdür. Unutulmamalıdır ki günümüz dünyasında matbaacılık sektörünün farklı bölümlerinde kullanılan 3000'den fazla kağıt türü bulunmaktadır.

Sınıflandırma açısından, kağıt türleri aşağıdaki dört kategoriye ayrılabilir:

Grafik kağıdı ve karton
Ambalaj kartonu çeşitleri
Sıhhi kağıtlar
Elektronik kullanım için endüstriyel
kağıtlar

Kağıt Türleri Nelerdir?

Bu bölüm, her bir ürünü yazdırmak için ne tür kağıt kullanmanız gerektiğini belirler. Bir diğer husus da karton, kitap, kartvizit vb. basmak için öncelikle her bir kağıdın cinsini ve özelliklerini bilmeli ve bunları bilmelisiniz ki, işinize uygun kağıt veya kartonu seçebilesiniz. çalışmak ve için uygundur. Fakat tür olarak matbaacılık sektöründe kullanılan kağıtlar şu şekilde özetlenebilir.

Baskıda Kullanılan Kağıt Çeşitleri Nelerdir?

Gazete Kağıdı

Bu kağıt, odun hamurundan ve geri dönüştürülmüş liflerden elde edilen mekanik hamurdan elde edilir ve bu nedenle fiyatı düşüktür. Bu kağıt, 70 ila 110 cm genişliğinde ve 60 ila 250 gram arasında çeşitli ağırlıklarda rulo ve büyük levhalar halinde üretilir. Gazete kağıdının özelliklerinden biri de yüksek soğurma gücüne sahip olması, ofset ve tipo baskı makinelerinde gazete basmak için kullanılabilmesidir. Ayrıca gazete kağıdı, elektrik ve su faturaları vb. basmak için kullanılabilir.  Ancak bu tür kağıtların bazı dezavantajları da vardır, örneğin: geri dönüştürülmüş malzemelerden üretildiği için lakinin adı verilen safsızlıklar içerir ve bu, gazetenin güneşe maruz kaldığında renginin değişmesine neden olur. Gördüğünüz gibi gazete kağıdı bu şartlara maruz kaldığında zamanla çürür ve ufalanır.

Kağıt Türleri Nelerdir?

Yazı Kağıdı

Matbaacılık sektöründe çokça kullanılan bir diğer kağıt türü ise antetli kağıt, makbuz, not kağıdı ve her tür zarfın yazılması ve yazdırılması için uygun olan yazı kağıdıdır. Bu kağıdın özellikleri arasında ağırlığının 70 ile 100 gram arasında olması bu kağıdı ofset baskıya uygun hale getirmektedir. Yapısı ve özellikleri nedeniyle bu kağıt türü matbaacılık sektöründe en çok kullanılan kağıtlardan biridir. Ayrıca kağıdın her iki yüzüne de baskı yapılabilir ve arka yüzüne renk kaçma endişesi olmaz. sayfa. En çok kullanılan kağıtları 70, 80 ve 100 gramdır.

Baskıda Kullanılan Kağıt Çeşitleri Nelerdir?

Kuşe Kağıt ve Karton – Mat ve Parlak

Bu kağıt türü mat veya parlak kaplamalara sahiptir ve parlak kağıt olarak bilinir. Parlak kağıt olarak bilinen parlak veya mat kaplamalı kağıtlar renkli baskı için daha uygundur. Her türlü mat ve parlak cam üzerine düzgün ve homojen bir renk kaplama uygulanabilir. Daha kaliteli tiplerde, parlaklığın gramajı 300'e ulaşır.

Kağıt Türleri Nelerdir?

Renkli Kağıt Veya Yazı Kağıdı

Bu kağıt türü yapısal olarak yazı kağıdına benzer ve tek farkı rengindedir. Bu kağıt daha çok ayırma amacıyla kullanılır, örneğin: kafayı bölmek için de kullanılabilir, ikinci ve üçüncü baskıları ayırt etmek için de kullanılabilir. baskı Faktör işaret etti. Alvan kağıdı veya renkli yazı da reklam broşürlerinin basılması için kullanılabilir. Bu kağıt 60 ile 80 gram arasında üretilmekte ve piyasaya arz edilmektedir.

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

Kraft Kağıdı

Kraft kağıt, ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılan kağıt türlerinden biridir. Bu kağıt, yüksek emiş gücüne sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Kraft kağıdı, bir tür kimyasal macun kullanılarak hazırlanır ve son derece yüksek emiş gücü nedeniyle ana emici kağıtlardan biri olarak kullanılır.Kraft kelimesi Almanca'da aynı zamanda sağlamlık ve dayanıklılık anlamına da gelir. Bu kağıt da direnci yüksek olduğu için bu isimle anılmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu kağıt ambalajlama, özellikle ambalajlama işleri ve sanatsal ürünler için kullanılabilir. Kraft kağıdın diğer özellikleri arasında geri dönüştürülebilir olması belirtilebilir, bu nedenle çevreye verilen önemin artık bu kadar yüksek olması bu ürünün kullanımının daha fazla memnuniyetle karşılandığını söyleyebiliriz.

Kraft Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları:

Giyim ambalajı
Bazı gıda ambalajları
Meyvelerin paketlenmesi ve...
Kesme kağıtları ve kalıplarının üretimi
Levha ve karton üretimi
Çimento zarf üretimi
Her türlü fantazi ve hediyelik kutu üretimi
broşür üretimi
Gıda, kimyasal gübre ve kömürün depolanması

Kağıt Türleri Nelerdir?

İncil Kağıdı

Hint veya İncil kağıdı, hacimlerini azaltmaya yardımcı olabileceğinden, çoğunlukla kalın kitapların basılması için kullanılan ince, mat ve elbette güçlü bir kağıttır. Şimdi bu kağıt neden İncil olarak biliniyor? Çünkü çoğunlukla İncil kitaplarını basmak için kullanılır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi İncil kağıdı çok incedir ve tabii ki beyaz renklidir, mineral maddelerden ve bazen de kimyasal macunlardan yapılır.  Şu anda bu kağıt türü kimyasal hamurlardan üretiliyor ancak bu ürünün pamuk ve ketenden üretilen daha kaliteli bir türü de var.

kağıt çeşitleri nelerdir

 

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

  • kartuş Kağıdı

Baskı için kullanılan bir diğer kağıt türü de kartuşlu kağıttır. Bu kağıt, sert bir kağıt olmasının yanı sıra yüksek mukavemete sahip olan ağaç ve kısa liflerden elde edilen hamurdan üretilir. Kartuş kağıdının ağırlığı 60 ile 170 gram arasında ve hatta daha fazladır. Kaplamasız ve kuşe, pürüzlü ve yarı pürüzlü olarak ifade edilebilecek farklı kartuş kağıt türleri vardır.

Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Kendinden kopyalı kağıtlar Karbonsuz Kağıt:

Daha çok fatura ve fotokopi yapımında kullanılan bu kağıt türü, sayfadaki yazılar daha sonra ikinci ve üçüncü sayfalara aktarılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu kağıtlar karbon kağıdına benzemese de performans açısından benzerdir.

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Taş Kağıt:

Bu ürün aslında yeni üretilmiş bir kağıttır ve hazırlanabilmesi için odun ve geri dönüştürülmüş kağıtların toplanması gerekmektedir. Bu amaçla bu kağıdın üretimi için ağaçların kesilmesi önlenmektedir. Bu tür kağıt hamurunun üretiminde kullanılan malzemeler arasında su, kireçte bulunan kalsiyum karbonat tozu gibi asitler, yüksek yoğunluklu polietilen ve bağlayıcı maddeler gibi bazı katkı maddeleri bulunur. Bu kağıt su geçirmez ve yağ geçirmezdir ve baskı mürekkeplerinin zarfın yüzeyinden ayrılmasını önleme özelliğine sahiptir. Ayrıca böceklerin zarar görmemesi, ortam sıcaklığından dolayı şeklini ve rengini değiştirmemesi ve raf ömrünün yüksek olması bu kağıt türünün diğer özellikleridir.

Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Kompakt Antika Kağıt Ve Hacimli Antika Kağıt:

Antika sıkıştırılmış kağıt, yüksek sıkıştırmaya sahip olduğu için baskıya uygun şekilde tasarlanır ve üretilir. Bu tür kağıtların ısısı 70 ila 90 gramdır ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir, bu nedenle kitap basmak için kullanılır. Bu tür kağıtların ağırlığı 70 ile 90 gram arasındadır ve oldukça kalitelidir. Hacimli antika kağıt, kompakt antika kağıttan biraz farklıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kağıt yüksek bir hacme sahiptir ve kitabın hacmini daha fazla göstermeye yardımcı olduğu için sayfa sayısı az olan kitapların basılması için çok uygundur.

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Parlak Kağıt

Matbaacılık sektörünün en kaliteli kağıtlarından birini tanıtmak istiyorsak sırlı kağıt bunlardan biridir çünkü bu kağıdın bir tarafı kaplamalıdır ve ucuz ve daha pahalı olmak üzere iki türe ayrılır ve daha pahalı olan tür kağıttır. yüksek kalite. Matbaa sektöründe bu kağıt etiket yapımında kullanılmaktadır, ucuz türü karton kutu kaplamalarında da kullanılabilir. Bu kağıtla ilgili bir diğer önemli nokta da renk çeşitliliğine sahip olmasıdır.

Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Yapışkanlı Kağıt

Bu kağıdın üretiminde su kullanılarak aktif hale getirilen bir çeşit yapıştırıcı kullanılmaktadır. Bu kağıt farklı şekil ve modellerde sunulmaktadır, su ile aktive olan yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Bu kağıdın farklı türleri vardır ve matbaa aktivistleri için yaprak veya rulo şeklinde mevcuttur.

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Tuval Kağıdı

Kanvas kağıt veya kanvas kağıt, pamuk ve keten yünlü kumaşların mukavemeti yüksek olan bir üründür ve bu nedenle çadır, tekne yelkenleri, çanta vb. Resim tuvalini oluşturması, ressamların ve resim meraklılarının kullanması mümkündür.

Kağıt Türleri Nelerdir?

Baskı için kullanılan en popüler kağıtlardan bir diğeri de kartuş kağıdına benzeyen ve biraz daha beyaz olan ofset kağıdıdır. Litografi baskıda ofset baskı kağıdı kullanılmaktadır çünkü yüksek kaplamasının yanı sıra hav bırakmadan da sunulmaktadır.

Baskıda Kullanılan Kağıt Türleri Nelerdir?

  • Krom kağıt

Bu kağıt türü matbaacılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Matbaacılıkla uğraşanlar bu kağıdı iyi bilirler. Bu kağıt çok yüksek kapsama alanına sahiptir ve tek yüze yazdırmak için kullanılır. Kromo kağıdın kalınlığı kuşe kağıda göre daha fazla olduğu için kaplaması daha fazladır ve etiket ve etiket yapımında kullanılabilir.

Kağıt Türleri Nelerdir?

  • İpek Ve Kaba Saten Kağıt

İpek kağıtlar yüzeyi yarı parlak veya mat olacak şekilde üretilir. Bu kağıt inkjet olup, üretiminde doğal lifler kullanılmaktadır. İpek kağıdın özelliği ışığı yansıtmamasıdır. Bu nedenle fotoğraf veya ışığın yansımamasını istediğiniz ürünlere baskı yapmak için uygundur. Bu tür kağıtların üretiminde kullanılan hammaddelerin giysi yapımında da kullanılabileceğini belirtmek gerekir.

En Yeni Makaleler

Aydınger Kağıdı Ne İşe Yarar?
Aydınger Kağıdı Ne İşe Yarar?

Aydınger kağıdı, katalog, broşür, zarif kitap ve promosyon hediyeleri basmak için en iyi kağıtlardan biridir.

Daha Fazla Göster
Neden Hep Yağlı Kağıt (Parşömen Kağıdı) Kullanmalıyız?
Neden Hep Yağlı Kağıt (Parşömen Kağıdı) Kullanmalıyız?

Yağlı kağıt üzerine pişen hamur işleri ondan kolayca ayrılabilir.

Daha Fazla Göster
en uygun kahve paketi nedir?
en uygun kahve paketi nedir?

Bu makalede kahve nedir ve en uygun kahve paketinin hangi paket olduğuna hep birlikte bakacağız...

Daha Fazla Göster