Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!
Admin Tarafından Yazılmıştır / Nov 22, 2022

Hamileler nasıl rahat uyur Hamilesiniz ve uyku sorunu mu yaşıyorsunuz? Bu yazımızda hamilelikte yaşanan uyku problemlerini en aza indirmek için çözümler sunacağız. Hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde çeşitli uyku bozukluklarının ortaya çıkması yaygın bir sorundur. İşte o zaman rahat bir uyku pozisyonu bulmak zor olabilir. Bu makalede hamilelikte yatma ve oturma pozisyonlarını hep beraber konuşacağız. Hamileyken nasıl rahat uyurum? Hamilelikte kaç aydan sonra sırt üstü yatılmaz? Hamilelikte yan yatarken bebek ezilir mi? Sağ tarafa yatmak bebeğe zarar verir mi? Hamileler nasıl uyur? Sorularına da yanıt bulacağız. Bazı hamile kadınlar, uyurken vücudun belirli pozisyonlarının sağlıklarını veya fetüsü olumsuz etkileyeceğinden endişe duyarlar. Amerika Ulusal Uyku Vakfı tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, kadınların %78'inin hamilelik sırasında uyku sorunları ile mücadele ettiğini ve %15'inin hamileliğin üçüncü trimesterinde huzursuz bacak sendromu yaşadığını gösteriyor. Birçok kadın hamilelik sırasında, özellikle birinci ve üçüncü trimesterde kendilerini sürekli yorgun hissederler. Progesteron hormonu seviyesinin artması, fetüsün ağırlığını taşıması ve uykusuzluk bu durumları şiddetlendirebilir. Neyse ki, doktorların hamilelik sırasında uykuyu iyileştirmek için iyi stratejileri var.
Hamileyken Nasıl Rahat Uyurum?
Bu bölümde, size hamilelikte en iyi yatma ve oturma pozisyonlarını tanıtacağız. Böylece hamileyken rahat bir uykuya sahip olabilirsiniz.
Hamilelikte İlk 3 Ay Nasıl Yatılır? 3 Aylık Hamile Nasıl Uyumalı?
İlk 3 ayda sağ tarafa yatmak bebeğe zarar verir mi? Gebeliğin ilk üç ayında, annenin kendini rahat hissettiği herhangi bir pozisyonda (sırt üstü, yan veya karın üstü) uyuması güvenlidir. Tabii ki, hamilelik sırasında uyurken bahsedilen pozisyonların bir kombinasyonu veya yan yana yatmak da iyidir. Çünkü rahim uyku sürecini bozacak kadar büyümemiştir. Bununla birlikte, hormonal değişiklikler, gece açlığı, mide bulantısı ve diğer hamilelik belirtileri, hamileliğin ilk ayında uyumayı biraz daha zorlaştırabilir.
Hamile Bir Kadın Hamileliğin İkinci Ve Üçüncü Üç Aylık Döneminde Nasıl Uyur?
Hamile kadınlar nasıl rahat uyur? Hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları nelerdir? Anne 2. ve 3. trimestere geldiğinden sol tarafa yatmak daha idealdir. Çünkü bu pozisyonda olmak, inferior vena kavadan (IVC) uterusa optimal kan akış miktarını maksimuma çıkarır. Bu büyük damar sağ tarafta omurganıza paralel uzanır ve kalbinize ve fetüse kan sağlar. Sol tarafınıza yatmak karaciğeriniz ve böbrekleriniz üzerindeki baskıyı azaltır. Bu sorun el ve ayaklardaki şişliklerin azalmasında etkilidir.
Hamileler Nasıl Rahat Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları
Hamilelik sırasında kalça veya sırt ağrısı yaşayan kadınlar, uyurken dizlerinin arasına bir veya iki yastık koymanın veya dizlerini bükmenin hamilelik sırasındaki uyku problemlerini hafifletebileceğini görebilirler. Elbette bu pozisyon sağ tarafta uyumak için de uygundur. Çünkü araştırmalara göre, sağ tarafta uyumak, alt vena kavaya küçük bir majör kompresyon riski ile ilişkilidir. Tabii bu konu çok da göze batmıyor! Yaygın hamilelik uyku problemlerine yardımcı olabilecek diğer bazı hamilelikte yatma ve oturma pozisyonları şunları içerir:
• Yemek borusuna veya mide ekşimesine asit reflüsünü azaltmak için vücudun arkasını birkaç yastıkla yükseltmek
• Bacak şişmesini ve ağrısını azaltmaya yardımcı olmak için bacakları yastıklarla yükseltmek
• Vücut için bir beşik pozisyonu ve sırt ve pelvis için ek destek oluşturmak için özel bir hamilelik yastığı kullanmak
Hamilelikte Kaçınılması Gereken Uyku Pozisyonları Var Mı?
Uzmanlara göre gebeliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren en iyi hamilelikte yatma ve oturma pozisyonlarından biri yan yatıp sürekli dönerek uyumak ve aşağıdaki pozisyonlarda uyumaktan kaçınmalısınız.
Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları, Hamilelikte Yüzüstü Uyumak
Birçok anne adayı, yüz üstü uyumanın gelişmekte olan fetüse zarar vereceğinden endişe duyar. Rahim ve amniyotik sıvı fetüsü iyi korurken, ilk trimesterde yüzüstü uyumamak için hiçbir sebep yoktur. Hamilelik ilerledikçe, çoğu kadın hamilelik sırasında bu şekilde uyumanın imkansız veya zor hale geldiğini fark eder.
Hamileler Nasıl Rahat Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları:
Bazı hamile kadınlar, birden fazla yastık kullanmanın yüzüstü uyumalarına izin verdiğini görebilir. Bu tür cihazları kullanmak genellikle iyidir ve hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde bile yüz üstü uyanmak çok tehlikeli değildir. Ancak rahmi zayıf ve düşük yapmaya yatkın kadınlar bunu yapmamak daha iyidir.
Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları, Hamilelikte Sırtüstü Uyumak
Birkaç haftalıkken sırt üstü uyumamanız gerektiğini biliyor muydunuz? Temel olarak, hamileliğin ilk üç ayında sırtüstü uyumanın yanlış bir tarafı yoktur. Genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde, yani gebeliğin 28. haftasından itibaren sırt üstü uyumak rahme kan sağlayan ana damarlara baskı uygular. Bu basınç, kan akışını ve oksijen ve gıdanın fetüse transferini azaltabilir. Annede baş dönmesi ve mide ekşimesi gibi rahatsız edici semptomları da artırabilir. 2019'da yapılan bir araştırma, hamilelik sırasında sürekli olarak sırt üstü uyumanın ölü doğum riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu öne sürüyor. Sağ tarafa yatmak bebeğe zarar verir mi? Diğer araştırmalarda da sırtüstü uyumayan annelerde 28 haftadan sonra düşük yapma riskinin %5,8 daha düşük olduğunu göstermesi ilginçtir. Bu nedenle doktorlar hamilelik sırasında yan yana uyumanın ikinci trimesterde başlamasını önermektedir.
Hamileler Nasıl Rahat Uyur?
Şu anda, hamilelik sırasında yanlışlıkla sırt üstü yuvarlanmanın fetüste kalıcı hasara neden olabileceğini gösteren çok az kanıt var. Bu konudaki endişenizi gidermek için hamilelik döneminde düz uyumanızı engellemek için etrafınıza iki yastık kullanabilirsiniz.
Hamilelik Sırasında Yeterince Uyumamanın Tehlikeleri
Hamilelik sırasında kaliteli uyku almayan kadınlar, fiziksel ve zihinsel yorgunluk yaşayabilir. Hamilelik sırasındaki bu yorgunluk, üniversiteye gitmeyi ve çalışmayı veya günlük işleri yapmayı zorlaştırabilir. Bazı araştırmalar, uyku eksikliğinin depresyon gibi duygudurum bozukluklarına veya fetal büyüme geriliği ve preeklampsi (hamilelik sırasında yüksek tansiyon) gibi potansiyel olarak olumsuz gebelik sonuçlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ayrıca dengesizlik ve yere düşme gibi yorgunluktan kaynaklanan kazalara da neden olabilir.
Hamileyken Nasıl Rahat Uyurum? Hamileler Nasıl Rahat Uyur?
Bir kadın hamilelik sırasında sürekli uyku bozuklukları yaşarsa, uykusunu nasıl iyileştirebileceği konusunda doğum uzmanı-jinekologuyla konuşmalıdır.
Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları:
Önceki bölümlerde, özellikle üçüncü trimesterde hamile bir kadının uyku pozisyonunu iyileştirmenin yollarından bahsetmiştik. Bu bölümde, diğer etkili yöntemlerden bahsedeceğiz. Hamilelik nedeniyle sürekli uyku bozuklukları yaşıyorsanız aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
Hamileler Nasıl Rahat Uyur?
Vitamin ve mineral eksikliklerini kontrol etmek için doktorunuzdan tam bir test yapmasını isteyin. Çünkü yeterince folik asit veya demir almak bazen huzursuz bacak sendromunu (HBS) tedavi edebilir. Bu sendrom genellikle anemi ile ilişkilidir. Hamilelik sırasında herhangi bir ilaç veya takviye almadan önce, kadın doğum uzmanı-jinekoloğunuza danışın. Mide asidi reflüsünün etkilerini azaltmak için uyurken başınızı ve boynunuzu vücudun diğer bölgelerine göre biraz daha yükseğe yerleştirin. Çünkü bazı kadınlarda bu sorun tıpkı bir sandalyede yan yatar gibi yarı oturur pozisyonda yatarak geçer. Hamilelik yastığı satın alın. Bugün, şahsen veya çevrimiçi olarak satın alınabilecek birçok hamilelik yastığı türü vardır. Yatmadan önce daima hafif ve küçük bir yemek yiyin. Genellikle, hamileliğin ilk üç ayında, bazı anneler aç hissetme nedeniyle gecenin bir yarısı uyanırlar. Deneyimlere göre, protein açısından zengin besinler, küçük hacimlerine rağmen tok hissetmenize yardımcı olabilir. Bu nedenle yatmadan önce fındık, balık, fıstık ezmesi ve pişmiş et gibi yiyeceklerin yenilmesi tavsiye edilir. Hamilelik sırasında çok yağlı ve tatlı yiyecekler yemekten kaçının. Gün boyunca düzenli fiziksel aktivite yapın. Bu, hamilelik sırasında daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında uyumadan önce yoga gibi zihin ve beden gevşeme tekniklerini kullanın. Bunları yatmadan önce yapmak yardımcı olabilir. Çevrenizi hazırlayın. Doğru sıcaklıkta karanlık, sessiz ve sakin bir ortama sahip olmak, rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Her gece aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmak uyku sağlığınızı iyileştirebilir. Yatmadan önce asla cep telefonu gibi elektronik cihazlar kullanmayın. Bir antasit kullanın. Bu ilaçları hamilelik sırasında almak güvenli olsa da, doktorunuza danışmanız önemlidir. Şiddetli horlamanız hakkında doktorunuzla konuşun. Bu süreç hamilelik sırasında nefes almayı zorlaştırabilir.
Ne Zaman Bir Doktora Görünmeliyiz?
Gebeliğin herhangi bir aşamasında uyumak zor olsa da, yukarıdaki çözümlere rağmen uyku sorunu yaşamaya devam ederseniz, kadın doğum uzmanı-jinekoloğunuza danışın. Bazen bu sorun fiziksel durumunuzla ilgili değildir ve bilişsel davranışçı terapi gerektirir. Bu durumda mutlaka bir psikiyatriste yönlendirileceksiniz.