En İdeal Uyku Pozisyonu Nedir?

Admin Tarafından Yazılmıştır / Apr 14, 2022

En İdeal Uyku Pozisyonu Nedir?

Uyku sırasındaki vücut pozisyonunuz yiyecekleri sindirmede, ağrıda, horlamada ve cildinizin sağlığında önemli rol oynamaktadır. Bu yazıda, farklı uyku pozisyonlarının avantajları ve dezavantajlarını hep beraber inceleyeceğiz.

Doğru Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde pek çok araştırma, geceleri yeterince uyumanın genel sağlığınızı, ruh halinizi ve üretkenliğinizi iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri olduğunu göstermiştir. Birçok faktör uykunuzun kalitesini etkileyebilirken, geceleri uyumak için seçtiğiniz uyku pozisyonu da çok önemli olabilir.

Farklı Uyku Pozisyonları:
En Kötü Ve En İyi Uyku Pozisyonları!

1. Sırt Üstü Yatmak:

Omurganız düz bir çizgide ve genel olarak vücudunuzla aynı hizadayken sırt üstü yatmak sırt kaslarınızın dinlenmesine neden olacağından, bu durumda sırt ağrısı ile uyanma ihtimaliniz çok düşük olacaktır. Ancak sırt ağrınız varsa veya hamileyseniz bu uyku pozisyonunu unutmalısınız. Doğru yastığa sahip olduğunuz sürece sırt üstü uyumak başınızı, boynunuzu ve omurganızı dengede ve solunum yollarınızı en iyi durumda tutacaktır. Ancak uygun bir yastığın özellikleri nelerdir?

Başınızı yastığa koyduğunuzda, Çeneniz aşağı veya yukarı bükülüyorsa, bu da başınızın, boynunuzun ve omurganızın baskı altında olduğunu ve yastığınızı değiştirmeniz gerektiğini gösterir. Uygun bir yastık, çenenizi vücudunuzla tam olarak aynı hizada tutmalı, yani çenenizle boynunuz arasındaki açı 90 derece olmalıdır. Sırt üstü yatmanın bir başka avantajı da yüz baskı altında olmadığı için kırışık olasılığının azalmasıdır. Ayrıca asit reflüsü çekiyorsanız ve uyandığınızda ağzınızın ekşimesi sorunu yaşıyorsanız, sırt üstü uyumak sizin için en iyi uyku pozisyonu olabilir.

Önemli not: Sırt üstü yatmak, uyku apnesi olan kişiler için önerilmez.

2. Yüzüstü Yatmak:

Araştırmacılar, bu uyku pozisyonun en zararlı uyku pozisyonlarından biri olduğuna inanıyor. Bu durumda, ağırlığın çoğu vücudun merkezinde yoğunlaşır. Yüzüstü yatmakta baş, boyun ve omurga en üsttedir ve omurga çok fazla baskı altındadır. Bu durumda başınızda ve boynunuzda şiddetli ağrı ile uyanabilirsiniz. Yüzüstü yatmak vücudun kasları, eklemleri ve dokuları üzerinde çok fazla baskı oluşturur. Yukarıda da anlattığımız gibi yüzüstü yatmak en zararlı uyku pozisyonu olabilir.

3. Yan Yatmak:

İnsanların %50'den fazlasının yan yatma eğiliminde olduğu tahmin edilmektedir. Bu uyku pozisyonu, kronik bel ağrısı olan kişiler, hamile kadınlar ve asit reflüsü olan kişiler için en iyi uyku pozisyonudur. Yan yattığınızda solunum yollarınız açıktır, başınız ve boynunuz düzdür ve yemek borunuz hafifçe yükselir. Tüm bunlar rahatlık sağlarken horlamayı, uyku apnesini ve asit reflüsünü önleyen bir atmosfer yaratır. Aslında horlama ve hafif apne vakalarında tedavinin ilk basamaklarından biri yan yatmaya alışmaktır. Bazı insanlar cenin pozisyonda yatmaya alışkındır. Bu uyku pozisyonu da en iyi uyku pozisyonu olarak bilinmez ve pek önerilmez, çünkü dizleri kaldırmak diyaframa fazladan baskı uygular ve aynı zamanda nefes almayı zorlaştırır. Bu uyku pozisyonuna alışkınsanız, dizlerinizi mümkün olduğunca çenenize yaklaştırmayın.


 
Hamileler Kadınlar Hangi Pozisyonda Yatmalıdır?

Hamileyseniz kesinlikle yan yatmanız tavsiye edilir ancak sağ ya da sol tarafınıza yatmanız da çok önemlidir. Birçok doktor hamile kadınların sol taraflarına yatmalarını tavsiye eder, çünkü bu rahimden karaciğere baskıyı önler ve fetüse daha iyi kan akışı sağlar. Ayrıca hamileliğin son dönemlerinde nefes darlığınız olduğunda yan uyumak bu durumu ortadan kaldırmanıza büyük ölçüde yardımcı olur.

Aşağıdaki 5 Nedenden Dolayı Sol Tarafınıza Yatmanız Tavsiye Edilir!

1) Mide Ekşimesi Ortadan Kalkacak:

Çok sayıda araştırma, sol tarafa yatmanın, bazen baharatlı bir yemek yemenin veya mide asidinin geri dönüşü veya geri akışının bir sonucu olarak ortaya çıkan mide ekşimesinin neden olduğu semptomları ve sorunları büyük ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. Sağ tarafınıza yatmak durumu daha da kötüleştirir.

2) Horlamadan Uyuyabilirsiniz:

Gece aynı odada bulunan kişinin horlama sesini dinlemek hiç de hoş bir şey değil! Yan yatmak durumu büyük ölçüde düzeltir. Bu uyku pozisyonu özellikle solunum tıkanıklığı olan kişiler için önerilir.

3) Sindirim Sistemi Sağlığına Yardımcı Olur:

Sol tarafa yatmanın bir diğer önemli faydası, sindirim sisteminin sağlığını iyileştirmede ve gıdaların bağırsakta daha kolay sindirilmesinde etkili yardımı olabilir. Araştırmalara göre vücudun sol tarafında uyumak ve ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçmesi gereken maddelerin yerçekimi kuvvetine yardımcı olmak, onların daha hızlı ve daha kolay sindirilmesine neden oluyor.

4) Kalbinizin Ve Lenf Sisteminizin Sağlığı Garanti Altındadır:

Kalp vücudumuzdaki en önemli organdır ve uyku pozisyonunuzun kalbinizin genel sağlığında önemli bir rol oynayabileceğini bilmek sizin için daha iyidir. Tüm vücudumuz kan damarları ve lenf düğümleri ile kaplıdır. Bu bağışıklık organları, vücuda giren patojenler ve mikroplarla savaşmada önemli bir rol oynar. Lenf düğümleri bu yabancı maddelerin tespit edildiği ve vücudun bağışıklık yaklaşımının oluşturulduğu yerdir. Bu lenfatik oluşumların tüm vücutta ve ağırlıklı olarak vücudun sol tarafında yoğunlaştığını ve sol tarafta uyumak onlara yabancı maddeleri filtreleyip yok etme ve bağışıklık sisteminizi hazır tutma konusunda daha fazla fırsat verebileceğini bilmekte fayda var.

Önemli not: Vücudun sol tarafında yatmak, lenf sisteminin kalbe dolaşımını kolaylaştırır.

5) Daha İyi Kan Dolaşımına Sahip Olacaksınız:

Yan yatmanın bir başka faydası da vücudunuza kan akışını iyileştirmesidir. Varisli damarları olan kişilerin vücudunun sol tarafında uyurlarsa kan dolaşımının daha iyi olduğu bildirilmektedir. Kalbe büyük miktarda kan taşıyan vücuttaki en büyük damar (Vena Cava) vücudun sağ tarafında bulunur ve sağ tarafta uyumak ona ekstra baskı uygular.

En Yeni Makaleler

Yatak Ne Zaman İcat Edildi?
Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

Siz hiç yatak tarihçesini düşündüniz mü?

Daha Fazla Göster
Yastık Ne Zaman İcat Edildi?
Yastık Ne Zaman İcat Edildi?

Yastığın görünümü ile ilgili ilk bilgiler, eski Mısır firavunlarının saltanatına işaret eder.

Daha Fazla Göster
Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!
Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!

Hamilesiniz ve uyku sorunu mu yaşıyorsunuz?

Daha Fazla Göster