Doğru Yatak Örtüsü Nasıl Seçilir?

Admin Tarafından Yazılmıştır / Mar 28, 2022

Doğru Yatak Örtüsü Nasıl Seçilir?

Yatak odası, evin güzel olmasının yanı sıra huzur dolu bir yer olması gereken bölümlerinden biridir. Yatak odasının güzelliği ve sadeliği, konforunda önemli bir rol oynamaktadır. Yatak odasının güzelliğinde önemli rol oynayan önemli seçeneklerden biri de doğru yatak örtüsünü seçmektir. Yatak örtüsü seçimi, yatak odası düzeninde güzelliğin ilk rolü olarak kabul edilebilir. Ancak yatak örtüleri güzel olmanın yanı sıra kaliteli ve dayanıklı olmalıdır. Doğru yatak örtüsü seçimi yapmak istiyorsanız, bizimle kalmaya devam edin.

yatak örtüsü seçimi

Doğru Yatak Örtüsü Seçiminde Önemli Noktalar:

1. Yatağın Boyutu:

Doğru yatak örtüsü seçiminde ilk önemli nokta yatağın boyutunu belirlemektir. Yataklar, aşağıdaki listeden tanışabileceğiniz farklı boyutlarda üretilmektedir. Yatağınızın boyutunu belirledikten sonra, yatak örtüsünün yatak ve şilteden ne kadar aşağıda olacağını belirlemek için yatak örtüsünün boyutunu belirlemeniz gerekir. Yatak örtülerinin ölçüleri, yatak ölçülerine uygun olarak üretilmektedir.

yatak örtüsü nasıl seçilir

Tek Kişilik Yatakların Boyutu:

Boyut 1400 * 600: Standart bebek yatakları
Boyut 1900 * 1000: Standart tek kişilik yataklar
Boyut 2150 * 1000: Standart büyük tek kişilik yataklar
Boyut 1900 * 1400: Tam standart tek kişilik yataklar 
Boyut 2150 * 1550: Standart Quinn boyutu
Boyut 2150 * 1950: Standart king boyutu

desenli yatak örtüsü

Çift Kişilik Yatakların Boyutu:

200*140 Ebat: Bu ebat, Double olarak tanıtılan yatağın en küçük ölçüsüdür.

160 x 200 Ebat: Bu ebatın diğer bir ismi Cobin veya en popüler ebat olarak kabul edilen standart ebattır.

180 x 200 Ebat: Bu ebat King denilen en büyük yatak ebatı olarak bilinir. Bu boyut sadece büyük odalar için uygundur.

200 x 200 Ebat: Bu ebat, çok büyük olmasından dolayı Super King olarak bilinen 180 x 200 ebatından sonra pazara girmiştir. Bu boyut insanlar tarafından nadiren kullanılır.

üç boyutlu yatak örtüsü

2. Yatak Takımının Türü:

Yatak imalatı sektöründe, farklı amaç ve uygulamalarla birçok takım türü üretilmektedir. Örneğin, bir yorgan takımı veya örtü takımı satın alabilirsiniz.

Yatak Takımları, Boyut Açısından Aşağıdaki Gibi İki Genel Kategoriye Ayrılır:

Tek kişilik yatak örtüsü
Çift kişilik yatak örtüsü

Ancak Yatak Takımlarını Daha Kesin Kategorilere Ayırmak İstersek, Farklı Modellere Göre Aşağıdaki Kategorilere Ayrılırlar:

Yetişkin yatak örtüsü
Kız yatak örtüsü
Erkek çocuk yatak örtüsü
Üç boyutlu yatak örtüsü
Gelin yatak örtüsü

Bu öğelerin her biri, tek ve çift boyutları içerir ve bir tek gelin yatak örtüsü iki kişiliktir.

yatak örtüsü modelleri

Bebek Ve Çocuk Yatak Örtüsü Boyutu:

130 x 70 cm = bebek

Boyut 135 x 70 cm = bebek

Boyut 100 * 150 cm = çocuk

Tek Kişilik Yatak Örtüsü Boyutu:

80*180 cm ölçü

90*200 cm ölçü

120*200 cm Ebat

Standart ölçü 160 x 220 cm

Çift kişilik yatak örtüsü boyutu:

 Boyut 200 * 140 cm
 Boyut 200 * 160 cm
 Boyut 200 * 180 cm
 Boyut 200 * 220 cm

yatak örtüsü çeşitleri

3. Yatağınız için doğru yatak örtüsü rengini seçin:

Yatak takımı üreticileri, ürünlerini çok çeşitli renklerde üretmektedir. Doğru yatak örtüsünü seçerken farklı tasarımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kafanızın karışabileceğini unutmayın. Genel olarak aşağıdaki yöntemlerle yatak için doğru yatak örtüsü rengini seçebilirsiniz.

Yöntem 1: Odadaki diğer renklerle eşleşen bir renk seçin.
Yöntem 2: Tüm renklerden tamamen farklı bir renk seçin.
Yöntem 3: Ana renk, favori renk ve tamamlayıcı renk kombinasyonundan bir renk paleti oluşturun.
Not: Daha çok havalı ve sade tasarımlara ilgi duyuyorsanız monokrom modelleri tercih etmeniz sizin için en iyi seçenek olacaktır. Daha fazla çeşitlilik için daha az kullanılan renkleri kullanın.

çocuk yatak örtüsü

4. Yatak Örtüsünün Kalitesi:

Doğru yatak örtüsünü satın almadan ve seçmeden önce şilte ve yastıkların tam boyutundan emin olmak daha iyidir. Bazı şilte ve yastıkların standart bir boyutu yoktur. Yatağa konulan çarşafların iplikten veya ketenden yapılmış olmasına ve vücut temas ettiğinde alerjiye neden olmaması için yumuşak ve narin olmasına dikkat edin. Yıkama sırasında yıpranmamaları için kaliteli kumaşlar seçtiğinizden emin olun.

bebek yatak örtüsü

Doğru Yatak Örtüsü Seçiminin 5. Noktası: Yatak Örtüsü Kumaşı:

Keten Ve Pamuk:

Keten ve pamuk doğal liflerden yapılmıştır ve aynı zamanda cilt alerjisine neden olmaz. Bu kumaş türü, uzun vadede bozulmayan yüksek bir dayanıklılığa sahiptir ve doğru yatak örtüsü seçiminde en iyi seçenektir.

kız yatak örtüsü

Satin:

Satin kumaş, %100 pamuktan üretilmiş ve çok yüksek doku yoğunluğuna sahip, yumuşak ve narin bir kumaştır.  Keten ve pamuk gibi bu tip kumaşlar yüksek dayanıklılığa ve çok uzun ömre sahiptir.

Saten:

Saten kumaş daha parlak ve göz alıcıdır ve bu kumaşın yoğunluğu diğer kumaşlara göre daha yüksektir. Dayanıklılık saten kumaşın bir diğer özelliğidir. Saten ve satin arasındaki temel fark, satinin kaymaması ve şeffaflığının ve parlaklığının satenden çok daha az olmasıdır.

erkek çocuk yatak örtüsü

Kadife:

Kadife kumaş, aristokrat ve lüks bir kumaş olarak kabul edilen yatak örtüsü üretiminde kullanılan bir diğer kumaştır. Bu kumaş aynı zamanda yumuşak ve homojendir.

Nakış kumaşlar:

Bu kumaşlar genellikle yün ipliklerle işlenen keten veya pamuklu çiçekli kumaşlardır. Nakışlı kumaşlar mobilya, perde veya yatak örtülerini örtmek için kullanılabilir.

Ranfors:

Yatak örtüsü ve çarşaf üretiminde kullanılan en önemli kumaşlardan biri de Ranfors kumaşlardır. Ranfors kumaşları, yoğunluğu ve mukavemeti yüksek klasik kumaşlardır. Bu kumaşlar çok yüksek bir yumuşaklığa sahiptir, bu da uyku sırasında rahatlık hissine yol açar.

ucuz yatak örtüsü

6. Soğuk Ve Sıcak Mevsimlere Göre Doğru Yatak Örtüsünü Seçin:

Doğru yatak örtüsünü seçerken, yatak odasının rengine uyum sağlamak için öncelikle duvarın rengine veya yatak odasındaki diğer eşyaların rengine dikkat edin. Yatak odanızın yatak örtüsünün her mevsimde aynı renk olmasını istiyorsanız mavi ve lacivert renkler yılın soğuk mevsimlerine uygundur. Sıcak mevsimlerde ise açık renkler kullanabilirsiniz.

7. İpucu: Alerjiler 

Sağlık konusu da doğru yatak örtüsü seçiminde bir diğer önemli konudur. Şu anda piyasada tamamen organik ürünlerden yapılmış, yani kimyasal (reçine, yapıştırıcı ve endüstriyel boya) içermeyen, tamamen doğal ve sağlıklı modeller bulunmakta. Bazı kişilerin yatak örtülerinde kullanılan bazı malzemelere alerjisi vardır. Yün, polyester veya diğer kimyasallara da alerjiniz varsa, alışveriş yaparken bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

pahalı yatak örtüsü

Doğru Yatak Örtüsü Rengi Nasıl Seçilir:

İpucu 1: Bir Renk Paleti Yapın

Yatak örtüsü için en uygun rengi seçmek için en iyi çözümlerden biri renk paleti yapmaktır. Aşağıdaki 2 yöntemle dilediğiniz paleti oluşturabilirsiniz.

En Sevdiğiniz Renge Göre Bir Renk Paleti Yapın:

Diyelim ki en sevdiğiniz renk kırmızı, ama yatak renginiz altın beyazı ve yatak odanızın duvarı krem. Sonuç olarak sizin için doğru renk paleti bu 3 renk ve diğer 2 tamamlayıcı rengin birleşimi olacaktır. Ana renk olarak en sevdiğiniz rengin kırmızı olduğunu ve diğer renklerin kırmızının keskinliğini nötrleştirmeye yardımcı olduğunu unutmayın.

En Sevdiğiniz Fotoğrafa Göre Bir Renk Paleti Oluşturun:

Bu palet yapma yöntemi, önceki yöntemden farklıdır. Bu yöntem, bir fotoğrafı beğendiğinizde ve renk kombinasyonunu kullanmayı sevdiğinizde kullanışlıdır. Yatağınızı yatak örtüsü ile ayarlamak sizin için önemliyse, oluşturulan palete mutlaka yatağınızın rengini de ekleyin.

en çok satılan yatak örtüsü

2. İpucu: Sade Veya Desenli Bir Yatak Örtüsü Arasında Seçim Yapın:

Yatağınız için doğru yatak örtüsü seçiminin bir diğer adımı da doğru yatak örtüsü modellerini seçmektir. Yatak örtüleri genellikle sade ve desenli olmak üzere iki şekilde üretilir.

Tek Renkli Yatak Örtüsü:

Tek renkli yatak örtüleri, odanızın bir otel odası kadar şık ve sade görünmesini kolayca sağlayabilir. Sade ve nötr renkler, yatak odanızı rahatlatıcı bir yer haline getirebilir. Renk homojenliğini önlemek için ana renkten daha koyu ve daha açık renkler de kullanabilirsiniz. Klasik yatak odaları için en çok bu yatak örtüsü modeli kullanılmaktadır.

Desenli Yatak Örtüsü:

Desenli yatak örtülerinin de kendine göre avantajları vardır. Yatak örtünüzü yatak odanızın dekoruyla eşleştirmek için çeşitli renklerini kullanabilirsiniz. Bu yatak örtüsü modelini beğendiyseniz beyaz yatağınızın rengine göre doğru bir yatak örtüsü satın alabilirsiniz. Desenli yatak örtüsü satın almanın özel yanı ise çok parlak renkler seçebilmeniz.

yatak örtüsü satın al

3. İpucu: Parlak Renklerden Yardım Alın:

Parlak renklerin kullanılması beyaz yatağınızı ve yatak odanızı çekici hale getirecektir. Her gece yastığınızı değiştiremeyeceğinizi unutmayın ama yine de beğendiğiniz dekorasyon ve aksesuarları odanın dekoratif unsurlarına ekleyebilirsiniz. Yatak takımından ayrı olarak satın alınan parlak renkli bir yastık oldukça lüks olabilir ve diğer nevresim bileşenlerinden farklı bir renk oluşturabilir.

yatak örtüsü rengi

İpucu 4: Tamamlayıcı Renklere Ve Tonajlara Dikkat Edin:

Tamamlayıcı renkler ve tonaj kullanarak yatak örtünüzü daha güzel hale getirebilirsiniz. Yatak örtünüzün unsurlarını kordine etmek için bu renkleri kullanabilirsiniz. Yatak takımları, tek renkli veya desenli minderler, yatak çarşafları, yatak örtüleri ve daha fazlasını içerir. Bu seçeneklerin farklı renklerde kullanılmasının nedeni belli bir rengi daha fazla göstermek veya odanın rengini daha keskin ve yumuşak yapmak olabilir.

doğru yatak örtüsü nasıl seçilir

İpucu 5: Kumaşınızı Akıllıca Seçin:

İyi bir kumaş seçmek yatak odanızın düzenini tamamlayabilir. Düz veya desenli bir renge karar verdikten sonra, kumaş türünü akıllıca seçin. Parlak kumaşlar, mat veya düz kumaşlardan daha resmi bir seçimdir. Parlak kumaşlar karanlık bir yatak odasını daha parlak ve ferah gösterebilir. Bu kumaş modelleri odanıza daha fazla ihtişam katar. Kadife ise sıra dışı bir seçim olarak kabul edilir. Kadife kumaşlar daha çok gelin yatak örtülerinde kullanılır ve kadife kumaşların mevcut ışığı emdiğini unutmayınız. Bu nedenle kadife kumaş koyu renkli yatak odaları için uygun değildir.

yetişin yatak örtüsü

En Yeni Makaleler

Yatak Ne Zaman İcat Edildi?
Yatak Ne Zaman İcat Edildi?

Siz hiç yatak tarihçesini düşündüniz mü?

Daha Fazla Göster
Yastık Ne Zaman İcat Edildi?
Yastık Ne Zaman İcat Edildi?

Yastığın görünümü ile ilgili ilk bilgiler, eski Mısır firavunlarının saltanatına işaret eder.

Daha Fazla Göster
Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!
Hamileler Nasıl Uyur? Hamilelikte Yatma Ve Oturma Pozisyonları!

Hamilesiniz ve uyku sorunu mu yaşıyorsunuz?

Daha Fazla Göster