Mumlu kağıt nedir ve nerelerde kullanılır?

Admin Tarafından Yazılmıştır / Oct 11, 2021

Mumlu kağıt nedir ve nerelerde kullanılır?

Mumlu Kağıt Nedir?

Mumlu kağıt üzerine mum yayılarak su geçirmez hale getirilen bir kağıt türüdür. Kağıdı su geçirmez veya yarı saydam hale getirmek için yağlama işlemi çok eskidir ve kullanımı en azından orta çağ'a kadar uzanır. On dokuzuncu yüzyılda, saf mumlu kağıt, nemi korumak veya dehidrasyonu ve kokuların paketlenmesini önlemek için yaygın olarak kullanılırdı. Bay Gustave La Gray mumlu kağıdını ilk kez 1851'de negatif fotoğrafçılıkta kullandı. Kağıt mumlama işleminde kullanılan doğal mumlar, Bay Hermann Farash'ın kağıdı kaplamak için saf parafin üretmenin bir yolunu bulduğu 1876'dan sonra değiştirildi. Yapışmaz mumlu kağıt pişirme ve fırınlamada kullanılır ve nemi dışarıda ve içeride tutabildiği için gıda paketleme endüstrisinde çok popülerdir. El sanatlarında da mumlu kağıt kullanılır. Balmumu kağıt ne işe yarar? Mumlu kağıt nedir bilginiz var mı? Bu kağıt, grafik alanında kullanılan baskı endüstrisi kağıt türlerinden biridir. Yağlı kağıt türlerinden biri de mumlu kağıttır denilebilir. Mumlu kağıt nedir? Balmumu kağıt ne işe yarar? Mumlu kağıt matbaacılık ve gıda endüstrisinde kullanılan kağıt türlerinden biridir ve aynı zamanda yağlı kağıt veya parafin kağıdı olarak da adlandırılır. Üzerine mumun yayılması sırasında su geçirmez hale gelir. Bu kağıdın üretimi uzun yıllara dayanmaktadır. Bileşiminde kullanılan vaks nemi önler ve ürün ambalajı için çok uygundur. Bu kağıdın en yaygın kullanımı gıda endüstrisindedir. Çünkü nemi emmez ve ürünün bozulmasını engeller. Gıda ve sağlık ambalajlarının tasarımında çok popüler kabul edilir. Bu kağıt rulolar ve tabakalar halinde mevcuttur. Mumlu kağıt fiyatı uygun ve ucuzdur.

Balmumu Kağıt Çeşitleri, Balmumu Kağıt Ne İşe Yarar?

Balmumu kağıt farklı kategorilere ayrılmıştır. Her biri bir alanda kullanılır. Mumlu kağıt çeşitleri aşağıdakileri içerir:

• polietilen kağıt
• tek taraflı mumlu kağıt 
• çift taraflı mumlu kağıt 
• normal mumlu kağıt

Bu kağıdın türü ve sağlamlığı doğrudan gramajıyla ilgilidir. Kağıdın ağırlığı ne kadar yüksek olursa, kağıdın direnci de o kadar yüksek olur. Kekler ve tatlılar, sandviçler dahil olmak üzere gıda ürünlerini paketlemek için 40 ila 60 ° C sıcaklıkta kağıt kullanmak daha iyidir. Bu amaçla çift taraflı yağlı veya polietilen kağıt kullanılması tavsiye edilir. Mumlu kağıda baskı tek renk ve çok renkli olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

mumlu kağıt nerede satılır

Mumlu Kağıt Yarı Saydam Mıdır?

Işık ileten malzemelere şeffaf denir, bu nedenle mumlu kağıt en az yağlı kağıt kadar şeffaf bir kağıttır.

Mumlu kağıt Gıda Ambalajı İçin Kullanılabilir Mi?

Fırında yemek pişirmek için mumlu kağıt kullanılması, duman çıkardığı için ve alev aldığı için önerilmez. Bu kullanımlar için yağlı kağıt daha iyi bir seçimdir. Ancak mikrodalgada, yiyecekleri örtmek veya sarmak ve dökülmeyi önlemek için mumlu kağıt kullanılabilir. Mikrodalga kullanımı için mumlu kağıt, eriyebilen plastik sargıdan veya çok tehlikeli olan alüminyum folyolardan daha iyi bir seçimdir.
Mumlu kağıt mum ile kaplandıktan sonra yüzeyi yumuşak ve şeffaf hale gelir. Diğer kağıtlardan farklı olarak, mumlu kağıda hiçbir şey yapışmaz. Mumlu kağıt üzerindeki mum, herhangi bir nem transferini engellemesini sağlar, bu nedenle bu tür kağıtlar sandviç gibi gıdaların paketlenmesinde nemin dışarı çıkmasını önlemek için kullanılır. 

mumlu kağıt siparişi için tıklayınız

Balmumu kağıdı

Balmumu Kağıt Ne İşe Yarar?

Mumlu kağıt, yağlı kağıt ile aynıdır. Balmumu bu kağıt için başka bir isimdir. En çok gıda ambalajlarında kullanılır. Lokantalarda sandviçin etrafını sarmak ve yemeğin üzerini kapatmak için çift taraflı mumlu kağıt kullanılır.

Ayrıca elma, portakal gibi meyvelerin nemini ve bozulmasını önlediği için ambalajlanmasında da kullanılmaktadır. Gıda endüstrisindeki kullanımının ise biraz da hasır kağıt kullanımına benzediği söylenebilir. Mumlu kağıdın yağ içeren malzemeleri depolamak için daha iyi çalışması farkıyla.

Mumlu Kağıt Çeşitleri:

Gıda ambalajlarında iki tür mumlu kağıt vardır: kuru mumlu kağıt ve ıslak mumlu kağıt. Kuru mumlu kağıt aslında ağartılmış kraft kağıdıdır, kuru mumlama işlemi altında kullanılan mumlu kağıt dokularına aktarılır ve kağıdın yüzeyinde hiçbir iz kalmaz. Kuru mumlu kağıtta kullanılan mum, kağıdın dokusuna nüfuz ettiğinden ve ürüne aktarılamadığı için bu tür kağıtlar sandviç, kağıt gibi sıcak gıdaların pizza altına paketlenmesinde kullanılabilir. Kuru mumlu kağıt gibi, ıslak mumlu kağıt da ağartılmış kraft kağıdından yapılır, ancak bu tür kağıtlar ıslak mumlama işlemi altında yapılır. Nihai ürün, her iki tarafta da sözde camsı ve su geçirmez bir duruma sahiptir. Bu kağıt türü nem aktarmadığı için tavuk, et, balık ve sebze gibi ıslak gıdaların ve soğutulmuş ambalajların paketlenmesi için uygundur. Bu kağıt aynı zamanda çikolata endüstrisinde çikolataların iç ambalajı için de kullanılmaktadır.

balmumu kağıdı nerede satılır

Mumlu Kağıt Ve Ambalaj:

Mumlu kağıdın tüketiciler için birçok faydası vardır ve bu nedenle çeşitli ambalajlarda kullanılmaktadır. Her tür kağıt ambalajın faydaları vardır ve mumlu kağıdın faydaları aşağıdakileri içermektedir:

Mumlu kağıt çevre dostudur.

Mumlu kağıt tatlı yiyeceklere (kek, pasta, çikolata vb.) yapışmaz.

Mumlu kağıdın açılması ve kapatılması kolaydır.

Mumlu kağıt yumuşak ve incedir.

Mumlu kağıt kolay kolay yırtılmaz.

Mumlu kağıdın pazarlama üzerinde olumlu etkisi vardır.

Mumlu Kağıdın Diğer Kullanım Alanları

Eski zamanlardan beri tıraş bıçakları, kullanım riskini azaltmak için mumlu kağıda sarılırdı. Her türlü çikolata ve sakızın ambalajında mumlu kağıt kullanılmaktadır. Mumlu kağıt, klozetleri örtmek ve kişisel hijyen akarları için kullanılır. Fotoğrafta ışık saçılması için mumlu kağıt kullanılır. Bir dahaki sefere kağıttan bir tekne yapmak istediğinizde, suda daha uzun süre kaldığı için mumlu kağıt kullanın!

mumlu kağıt ne işe yarar

Mumlu kağıtların çeşitli ev kullanımları vardır ve kullanımlarının sınırı kendi yaratıcılığınıza kadar uzanır. Birçok kişi, üzerlerinde her zaman çok fazla toz ve yağ bulunan dolapların üst kısımlarını korumak için mumlu kağıt kullanır, böylece erişilmesi zor olan ve yalnızca mumlu kağıtlarla değiştirilen dolapların üst kısımlarını temizlemek gibi zorlu bir süreçten geçmeye gerek kalmaz. Bu yöntemi buzdolabının üstü veya erişilemeyen diğer yerler için de kullanabilirsiniz. Mikrodalgada ne ısıttığınızı umursamayan insanlardansanız ve yiyecekler her zaman etrafa saçılıyorsa, mikrodalgayı her gün temizlemek zorunda kalmamak için tabağınıza bir kat yağlı kağıt koyabilirsiniz. Mumlu kağıt, pastane tatlılarının paketlenmesinde en popüler kağıtlardan biridir. Bu kağıdın evde de birçok kullanımı var. Bu yazımızda desenli ve baskılı mumlu kağıttan ve evde yapabileceğiniz kullanımlardan bahsetmek istiyoruz. Baskılı mumlu kağıt sandviçleri sarmak ve çeşitli ürünleri sarmak için kullanılsa da, birçok sorununuza ucuz bir çözüm olabilir.

Mumlu Kağıt Ve Parşömen Kağıdı Arasındaki Fark Nedir?

Mumlu kağıt nedir? Bu iki kağıt görünüşte çok benzer. Bu nedenle, diğerleri bu ikisini karıştırır. Parşömen kağıdı yarı saydam ve beyazdır. Mumlu kağıt gibi matbaacılık, ambalajlama ve gıda sektörlerinde kullanılmaktadır. Sadece bir tarafı yağlı. Balmumu veya parafin kağıdı, her iki tarafı da yağ ile yapılır. Bu nedenle gıda ambalajları için oldukça uygundur. Mumlu kağıt baskısında, gıdaların saklanmasında ve paketlenmesinde sağlığın korunması amacıyla bitkisel mürekkebi kullanılmaktadır.

yağlı kağıt nasıl kullanılır

Balmumu Kağıt Ne İşe Yarar? Mumlu Kağıt Üzerine Baskı Yapılır Mı?

Baskısız kağıtlar genellikle toptan satılır ve ucuzdur. İşletmenizi tanıtmak ve ürününüzü markalaştırmak için mumlu kağıt üzerine bir logo tasarlayarak ürününüzü paketleyip pazarlamak daha iyidir.

Detaylara dikkat etmeniz ürününüzün güzelliğini ve kalitesini gösterecektir. İş pazarınızda tanınır olun ve müşteriler arasında popülerliğinizi kazanın.

Bunun için bir grafik tasarım uzmanından yardım alabilirsiniz. Photoshop yazılımı, Corel yazılımı ve Illustrator yazılımı kullanarak marka logonuzu tasarlayın ve benzersiz olun.

Mumlu Kağıt Nedir? Balmumu Kağıt Ne İşe Yarar?

Not Ve Anı Yazmak:

Alışveriş listenizi veya günlük programınızı yazmak için tek renkli mumlu kağıt kullanabilirsiniz. Beyaz mumlu kağıt da bunun için iyi bir seçim olabilir. Bu kağıtları aynanın yanına, buzdolabına veya duvara yapıştırın ve üzerine istediğinizi yazın.

mum kağidi nerede satılır

Mumlu Kağıt Nedir? Balmumu kağıt Ne İşe Yarar?

Duvarın Örtünmesi:

Mumlu kağıt su geçirmezdir ve banyo veya lavabo duvarını kaplamak için iyi bir seçim olabilir. Baskılı veya desenli mumlu kağıtlar, su geçirmez duvar kağıdından daha ucuzdur ve değiştirilmesi daha kolaydır. Bu yüzden evinizi dekore etmek için uygun maliyetli bir seçimdir.

Mumlu Kağıt Nedir? Balmumu kağıt Ne İşe Yarar?

Dolabın Kapatılması:

Dolapların içini mumlu kağıt ile kaplayabilmenin yanı sıra desenli mumlu kağıt kullanarak duvar dolaplarını hatta kitaplık vb. süslemeler yapabilirsiniz. İstediğiniz tasarımı bulamama sorunu ile karşılaşmamak için Turang Amblaj'den beğendiğiniz tasarımlarda mumlu kağıtlar da sipariş verebilirsiniz.

Mumlu Kağıt Nedir? Balmumu kağıt Ne İşe Yarar?

Duvarın Dekore Edilmesi:

Baskılı ve hatta beyaz mumlu kağıt ile yaratıcı şekiller oluşturabilir ve bunları duvara veya evin diğer bölümlerine yapıştırarak dekorunuzu kat kat daha güzel hale getirebilirsiniz. Baskılı mumlu kağıt su geçirmez, yağsız, kirlilik ve toz tutmaz olup her türlü gıda ve gıda dışı ambalajlar için üretilmiştir. Elbette yukarıdaki yazıda da göreceğiniz gibi desenli mumlu kağıdın evlerde pek çok kullanım alanı var, bunlardan sadece birkaçını örneklerini verdik. Baskı, tasarım, fiyat ve diğer tüm alanlardaki sorularınıza cevap almak için istediğiniz tasarım ile mumlu kağıda baskı siparişi vermek için Turang Ambalaj ile iletişime geçebilirsiniz.

mumlu kağıt siparişi için tıklayınız

mum kağıdı

Mumlu kağıt Nedir? Mumlu Kağıt Tarihçesi:

Mumlu kağıt, üzerine mum sürülerek su geçirmez hale getirilen bir kağıt türüdür.

Bu kağıdı su geçirmez veya yarı saydam hale getirmek için yağlama işlemi çok eskidir ve tarihçesi en azından Orta Çağ'a kadar uzanır. 19. yüzyılda, saf balmumu ile kaplanmış kağıt, nemi korumak veya dehidrasyonu ve kokuların paketlenmesini önlemek için yaygın olarak kullanılırdı. Gustave Laguerre bu kağıdı ilk kez 1851'de negatif fotoğrafçılıkta kullandı. Kağıt mumlama işleminde kullanılan doğal mumlar, Bay Hermann Farash'ın kağıdı kaplamak için saf parafin üretebileceği bir yöntem icat ettiği 1876'dan sonra değiştirildi. Bu yapışmaz kağıt, yemek pişirmede ve fırınlamada kullanılır ve nemi dışarıda ve içeride tutabildiği için gıda paketleme endüstrisinde çok popülerdir. Mumlu kağıdın üzerindeki mum, herhangi bir nem transferini engellemenizi sağlar, bu nedenle bu tür kağıtlar, sandviç gibi gıdaların paketlenmesinde nemin içeri girmesini  önlemek için kullanılır.

• Çevre dostudur.

• Tatlılara (kek, tatlı, çikolata vb.) yapışmaz.

• Mumlu kağıdın açılıp kapanması sessiz ve kullanışlıdır.

• Yumuşak ve hoş bir dokuya sahiptir.

• Kolay yırtılmaz.

• Pazarlama üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

• Koku yapmaz.

Mumlu kağıt siparişi için tıklayınız

balmumu kağıdı nedir

Balmumu Kağıt Ne İşe Yarar?

Mumlu kağıt hijyenik ve anti bakteriyel olduğu için elma veya portakal gibi meyve ambalajlarında birçok kullanım alanlarına sahiptir.

Bu kağıt parafini duman çıkardığından ısıya dayanıklı olmadığı için çok sıcak fırına konulmaz ama bunun yerine parşömen kağıdı kullanılabilir.

Yiyeceklerin mikrodalga fırına dökülmesini önlemek ve kaplamak için bulaşıkların üzerine yağlı kağıt yerleştirilebilir. Çünkü mikrodalgaların bu kağıt üzerinde hiçbir etkisi yoktur ve yaygın uygulamalar için parlama noktasına ulaşmaz.

Mikrodalgada kullanılamayan plastik ve alüminyum folyo yerine bu kağıdı kullanmak daha iyidir. Çünkü plastik ısıya dayanıklı değildir ve alüminyum folyo mikrodalgaya konulamaz.

Diğer kullanımlar arasında cam eşyalar için koruyucu kağıt, giysiler ve kumaşlar arasındaki kağıtlar ve ayakkabılar yer alır.
Mumlu kağıt genellikle onları nemli ve taze tutan şeyleri sarmak için kullanılır. Bu kağıt suya, neme ve yağa karşı çok dayanıklıdır.
Kaplamadan önce, ürüne emprenye edilen sıvı mumu kurutmak için mumlu kağıt kontrol edilmelidir. Bu ürün farklı renk ve desenlerde boyanabilir ve ardından mum ile emprenye edilebilir.
Bu ürün ağırlıklı olarak her türlü gıda ambalajında (paketlenmiş şeker, ekmek kağıdı, ekmek kutusu, bisküvi kartonu ve paketlenmiş et ürünleri gibi) kullanılmaktadır.

Hijyenik Mumlu Kağıt Nedir?

Hijyenik mumlu kağıt, gıda ambalajı için uygun, mikropsuz bir mumlu kağıttır. Tüm pastaneler ve restoranlar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sıhhi mumlu kağıt kullanmalıdır. Mumlu kağıt aynı zamanda yarı saydam bir kağıt türüdür.

yağlı kağıt yarı saydam mıdır

Ambalaj Kağıdı Çeşitleri:

Farklı endüstrilerdeki en önemli ambalaj kağıtlarından ikisi parşömen kağıdı ve mumlu kağıttır. İki kağıt arasındaki benzerliklere rağmen, her birinin farklılıkları farklı kullanım alanlarına yol açmıştır.

Önemli Not: Gıda ambalajları için mumlu kağıt baskılarında, paketlenmiş ürünlerin sağlığını korumak için bitkisel mürekkep kullanılmaktadır.

Mumlu Kağıt, Mumlu Kağıt Nedir?

Mumlu kağıt daha cilalı bir yüzeye sahiptir ve her iki tarafı de yağlı ve parlaktır. Mumlu kağıdın her iki tarafının yağlı yapısı, onu neme ve yağa karşı daha dayanıklı hale getirerek sandviç ve fast food, et, balık ve diğer et ürünleri gibi gıdaların paketlenmesi için uygun hale getirir. Bununla birlikte, mumlu kağıdın mikrodalgada kullanılması tavsiye edilmez ve bunun için parşömen kağıdı kullanmak daha iyidir.

Mumlu kağıt siparişi için tıklayınız

parafinli kağıt nedir

En Yeni Makaleler

Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları!
Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları!

Kağıdın matbaacılık sektöründeki temel ve ana unsurlardan biri olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Daha Fazla Göster
Aydınger Kağıdı Ne İşe Yarar?
Aydınger Kağıdı Ne İşe Yarar?

Aydınger kağıdı, katalog, broşür, zarif kitap ve promosyon hediyeleri basmak için en iyi kağıtlardan biridir.

Daha Fazla Göster
Neden Hep Yağlı Kağıt (Parşömen Kağıdı) Kullanmalıyız?
Neden Hep Yağlı Kağıt (Parşömen Kağıdı) Kullanmalıyız?

Yağlı kağıt üzerine pişen hamur işleri ondan kolayca ayrılabilir.

Daha Fazla Göster