Saman Kağıdı Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Admin Tarafından Yazılmıştır / Dec 16, 2021

Saman Kağıdı Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Matbaa ve ambalaj ve gazete basım sektöründeki en ucuz kağıtlardan bahsetmek istiyorsak saman kağıdı adını da ihmal etmemeliyiz. Saman kağıdının bir başka adı da hasır kağıttır. Peki hasır nedir? Kağıt ve karton arasındaki ucuzluğu nedeniyle, hasır kağıt genellikle ucuz baskılı ürünleri veya ucuz ambalajları basmak ve hamur tatlısı ve sandviç gibi yiyecek ve atıştırmalıkları sarmak için kullanılır. Saman Kağıdı Neyden Yaılır?

Saman kağıdı nedir? Saman kağıdı neyden yapılır?

Hasır nedir? Saman kağıdı üretiminin tarihi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanmaktadır. Tam da Avrupa ve Amerika ülkelerinde ilk kağıtların kullanıldığı zamanlar. Aynı zamanda Kanada'da mekanik cihazlarla saman balyaları üretildi. Bu kağıt 1844'te yaşayanlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Saman Kağıdı Nasıl Yapılır?

Hasır nedir? Hasır uzun süredir kağıt yapımında kullanılmaktadır. Saman lifleri, ağaç lifleri ile aynı seviyededir ve saman artıkları, çevre dostu el yapımı kağıt yapmak için kullanılır. Samandan yapılan kağıt, Myanmar'da ve Çin ve diğer Asya ülkeleri gibi diğer ülkelerde küçük ev endüstrilerinde üretilmektedir. Samanlar, buğday ve pirinç gibi tahıl bitkilerinin saplarından başka bir şey değildir. Böylece saman kağıdı nedir? Diye sorulduğunda pirinç kağıdı nedir diye de sorabilirsiniz.

Saman Kağıdı Çeşitleri Nelerdir?

• Bambu dallarından yapılan "bambu saman kağıdı "

• Tahıl hasadından sonra yapılan "pirinç samanı kağıdı"

• "Buğday samanı kağıdı"

Bu kağıtların çoğu genellikle şeffaftır, doğası gereği pürüzsüzdür ve aynı zamanda iyi emicidir. Ayrıca organik oldukları için güvenle kullanılabilirler. Bununla birlikte, birkaç dezavantaj da vardır. Bu saman lifleri silis açısından zengindir ve kabuk bağlama gibi kimyasal işlemlerle geri kazanılamaz. Ayrıca suyu tutarlar ve bu nedenle kağıt yaparken kağıt hamurundan suyu ayırmayı çok zorlaştırırlar. Diğer bir dezavantaj ise, ham samanın çok yer kaplaması ve taşınmasının pahalı bir teklif olmasıdır.

Saman sandviç kağıdı

Sandviç Saman Kağıdı Özellikleri:

Günümüzde en önemli hedeflerden biri de en kaliteli ve tamamen hijyenik koşullarda ürünler sunmaktır. Lezzetli yiyecekleri paketlemek için saman kağıdı en uygun seçeneklerden biri olabilir. Tabii ki, bu gereksinimlerin müşteri memnuniyetinin yanı sıra yiyeceğinizin nihai kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinin farkında olmalısınız, bu nedenle seçtiğiniz ambalaj kağıdı sizin için oldukça önemlidir.

Pizza Altı Saman Kağıdı Özellikleri:

Saman kağıt, fast food alanındaki yeni ürünlere rağmen hala kendi hayranlarına sahip olan bir kağıttır ve fast foodlarda en önemli ihtiyaçlardan biridir. Bu kağıt aynı zamanda yüksek kaliteli samandan yapılmıştır ve aslında, uygun ambalaj kağıdı olmadan müşterilere sandviç sunmak neredeyse imkansızdır, bu nedenle restoranınızda saman kağıdı kullanmakta fayda var. Ayrıca bu ürün kesinlikle tek kullanımlıktır ve aynı kağıdı iki kere kullanamazsınız.

Saman Kağıdı Nasıl Yapılır? Saman Kağıdı Neyden Yapılır?

Saman uzun zamandır kağıt yapmak için kullanılmaktadır. Hasır lifleri ağaç lifleriyle aynı seviyededir ve çevre dostu el yapımı kağıt yapmak için saman hamuru kullanılır. Saman kağıt, Myanmar ve Çin ve diğer Asya ülkeleri gibi diğer ülkelerin yazlık endüstrilerinde üretilmektedir. Saman, buğday ve pirinç gibi tahılların saplarından başka bir şey değildir. Hasır kağıt veya saman kağıdı yırtılmaya karşı direnci yüksek, elastikiyeti ve mekanik dayanımı da yüksek bir kağıttır. Bu tür kağıtların en önemli özelliklerinden biri olan %100 geri dönüşüm özelliğinin yanı sıra yüksek netlik ve arşivleme özelliği de hasır kağıdın diğer önemli özelliklerindendir.

Gazete Kağıdı siparişi için tıklayınız

Saman kağıdı ne işe yarar?

Saman Kağıdı Nedir? Saman Kağıdı Kullanm Alanları Nelerdir?

Hasır kağıdın birçok kullanım alanı vardır, en yaygın olarak kullanılanı gıda ve meyve gibi çeşitli ürünleri paketlemektir.

Bu tür kağıtların bir diğer kullanım alanı da yine çok yaygın olan karalamaların kullanılmasıdır. Günümüzde bu tür kağıtlar, saman kağıt bardaklar ve saman kağıt payetlerden yapılmaktadır.

Saman kağıdı  reklam için de ucuz ve uygun maliyetli olduğu için de kullanılır, ancak daha iyi renkli ve parlak kağıttan daha az geri maliyete sahiptir.

Hasır kağıt veya gazete kağıdı (sandviç kağıdı), mekanik işlemler kullanılmadan ve odun hamuru (geri dönüştürülmüş lifler) kullanılarak yapılan ucuz bir kağıt türüdür. Bu kağıt kahverengi ve beyaz renklerinden yapılmaktadır.

bu kağıdın aşağıda da olduğu üzere birçok kullanımı vardır:

 - Gazete, reklam, kitap ve broşür basımı için kullanılır.

 - Sandviç ekmek sarma ve meyve sarma gibi ambalaj sektöründe kullanılır.

 - Şablon kağıdı olarak kullanılır.

 - Büyük ham ve özgün tasarımlar ve pastel veya karakalem ile yapılan geçici tasarımlar için hızlı ve aynı zamanda geçici  sanat eserlerinde kullanılır.

 - Hastanelerde hasta yatağının altına koyulabilir.

 - Hediye paketleri için uygundur.

hasır nedir?

Saman kağıdı firmaları:

 En önemli saman kağıdı üreticisi ülkeler Almanya, Rusya, Çin, Hindistan, Kore ve Almanya'dır.

 • Şirket (Lee & Man)

 • Asya Kağıt Şirketi

 • Hansol Şirketi

 • Marinsky Şirketi

Bu günlerde, İnternette ve sosyal medyada daha fazla bilgi mevcut, bu nedenle saman kağıt tüketimi azalıyor. Artık Çoğu saman kağıdı gazete endüstrisinde kullanılır ve yayıncılar, taşımayı kolaylaştırmak için gazeteyi daha küçük parçalar halinde basarlar. Geçmişte, ucuz ofisler ve çek yazımı için saman kağıdı kullanılırdı.

Baskı endüstrisinde saman kağıdı uygulanması:

saman kağıtların hafifliği ve özel rengi matbaacılık sektöründe dikkate alınmasına neden olmuştur. Bu kağıtlar el çantası, hediye paketi, sanat eseri ve reklam yapımında kullanıldığı için üzerlerindeki baskı kalitesi önemlidir. hasır kağıtların matbaa sektöründe kullanılmasının en önemli nedeni, renk ve sağlamlığının yanı sıra ucuzluğu ve bolluğudur. Sonuç olarak hasır kağıtların çevre dostu, hafif, dayanıklı ve geri dönüştürülebilirliklerinden dolayı yaygın olarak birçok yerde kullanıldığını söylemek gerekir.

Hasır kağıt nedir ve nerelerde kullanılır?

saman kağıdı nasıl yapılır?

Hasır Nedir? Saman Kağıdı Neyden Yapılır?

Hasır Nedir? Nova scotia'dan kanadalı bir şair olan Charles Franty, saman kağıdı yapmak için odun hamuru kullanma sürecini icat eden kişiydi. Daha sonra 1844'te gazete kağıdı yapmak için ilham aldı. Beyaz ve bulanık renkli hasır kağıtlar, odun hamurunun lifleri üzerinde mekanik ve kimyasal bir işlemle yapılır. Hasır kağıtta kullanılan kağıt hamuru, onlara mat özellikler ve yüksek baskı kalitesi verir. Bu kağıtlarda kullanılan kimyasallar da gazete kağıdının sağlamlığını koruyarak kağıt üretim makinelerinde ve baskı makinelerinde tamamen güvenli kalmasını sağlar. Ayrıca, gazete kağıdı çok dayanıklıdır ve dört renkte basabilme özelliğine sahiptir, bu nedenle tüm dünyada gazeteler, reklamlar ve yayınların seri üretimi için popüler bir kağıt seçimidir. Ek olarak, hasır kağıt kutuları doldurmak (kırılabilir eşyaların taşınması için), tepsi kağıdı (restoranlarda tepsilere ve yemeklerin altına yerleştirilen kağıt), hediye kağıdı ve çeşitli ambalajlarda kullanılabilir. 

Hasır Kağıt Veya Saman Kağıdı Nasıl Yapılır?

Hasır kağıt tipik olarak soyulmuş ağaç kabuğu ve kavak, köknar, çam ve diğer yumuşak ağaç parçalarının mekanik bir değirmende karıştırılması ve hamur haline getirilmesiyle yapılır. Bazen sert ağaçlar kullanılır. Lignin, ahşapta selüloz ve hemiselüloz ile birlikte bulunan ve oksijen ve ışığa maruz kaldığında kararan doğal bir maddedir. Kağıttaki lingen molekülleri oksidasyondan sonra kararır ve sonunda kağıdın sararmasına neden olur. Aşırı güneşe maruz kalma ile birlikte oksidasyon süreci, gazete kağıdının kırılgan hale gelmesine neden olabilir. Odun hamuruna ek olarak, bitkisel lifler ve geri dönüştürülmüş lifler de gazete kağıdının imalatında kullanılmaktadır. Bu lifler ise ikiye ayrılır. Bunların bir kısmı mekanik işlemlerle hamur haline getirilirken bir kısmı da kimyasal işlemlere tabi tutulur. Son olarak, iki hamur birlikte karıştırılır ve böylece kolayca yırtılmayan beyaz, opak, sert bir hasır kağıt elde edilir. Daha düşük mukavemetli hasır kağıt yapmak için talaşların yalnızca mekanik bir işlemden geçmesi ve kimyasal işlemi göz ardı etmesi gerekir. saman kağıdı üretimi, odun hamuru haline getirmek için özel makineler ve kağıt hamuru safsızlıklarını arıtmak ve çıkarmak ve kağıt yapmak için diğer ekipmanları gerektirir. Ahşap macunu istenilen konsantrasyona ulaşana kadar su ile seyreltildikten sonra su ve macun çözeltisi kağıt makinesine girer. Hamur makinenin plakaları üzerinde hareket etmeye başlayınca suyunu kaybeder ve hamurun lifleri birbirine yapışmaya başlar ve yavaş yavaş kağıt oluşur. Elde edilen kağıt daha sonra son su damlalarını kaybetmek için iki ağır silindir arasında preslenir. Bu aşamada kağıtlar kuruması için silindirlere yerleştirilir ve daha sonra büyük ölçekte sarılır. Bu büyük rulolar daha sonra tekrar açılarak kağıdı kesip istenilen boyuta gönderir.

saman kağıdı neyden yapılır?

Saman Kağıdının Üç Çeşidi Vardır:

 1. Standart hasır kağıt

 2. Gelişmiş hasır kağıt

 3. Özel hasır kağıt.  

Bu üçüne ek olarak, çeşitli nedenlerle piyasada başka türde hasır kağıtlar da bulunmaktadır.

Standart Saman Kağıdı:

Dünyanın farklı yerlerindeki gazetelerin çoğu standart gazete kağıdına basılıyor. Bu gazete kağıdı ucuz ve maliyeti düşük bir kağıttır. Bu kağıdın fiyatının çok düşük olduğu doğrudur, ancak bunun yanı sıra arşivlenmemiş ve incedir. Bu tür hasır kağıtlar zamanla yıpranır ancak gazeteler genellikle geçici bir ürün olduğundan ve gün geçtikçe değiştiğinden gazete yayıncılarına herhangi bir sıkıntı yaratmıyor.

Gelişmiş Saman Kağıdı:

Normal bir gazeteyle birlikte gelen ve kağıt kalitesi açısından çok daha iyi görünen ekli boyama sayfaları ve ön sayfalar genellikle gelişmiş gazete kağıdına yazdırılır. Bu kağıt türü, standart hasır kağıttan biraz daha kalın, daha parlak, daha yumuşak ve pürüzsüzdür ve renkli baskılar üzerine çok iyi oturur. Bu nedenle gazetenin renkli kısımları bu kağıtlara basılırken geri kalanı standart hasır kağıdına basılmaya devam etmektedir.

Özel Saman Kağıdı:

Broşür ve diğer renkli baskıların dört renkte basılması ve renkleri tam olarak göstermesi gerekir, bu nedenle içlerinde kullanılan kağıdın daha kalın, yüksek renk emilimi ve yeterli mukavemete sahip olması gerekir. Yazıcıların basıncına dayanabilmesi için. Standart ve gelişmiş hasır kağıttan daha kalın ve daha güçlü olan özel hasır kağıdı kullanmak bu ihtiyaçları karşılamanın iyi bir yoludur.

Saman Kağıdı Üretimi

Hasır Saman Kağıdı Özellikleri Nelerdir?

Hasır kağıt yazdırılabilir, yırtılmaz, opak, boyutsal olarak stabil ve tozu emmeyecek kadar kuru olmalıdır.

Hasır kağıttaki yüksek mekanik macun yüzdesi, mürekkebi iyi emmesine ve baskı kalitesini iyileştirmesine neden olur.
Hasır kağıtlar hızlı bir baskı işlemine tabi tutulduğu için makinelerden yırtılmadan çıkacak kadar sağlam ve dayanıklı olmalıdır.

Hasır kağıtların kurumasını ve şekil stabilitesini kaybetmemesi için en az %6-8 oranında su içermesi gerekir. Bu, yüksek kaliteli baskıda da önemlidir

Saman Kağıdı Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır?

Yıpranmayı önlemek için, Hasır kağıdı, doğrudan güneş ışığı almayan ve ısıtma kaynağı olmayan asidik olmayan bir ortamda saklanmalıdır. İdeal olarak, depolama ortamının sıcaklığı 15 ila 20 santigrat derece ve nem oranı yüzde 35 ila 50 arasında olmalıdır. Gerekirse ortam nemi özel cihazlar kullanılarak kontrol edilmelidir.

Gazete Kağıdı siparişi için tıklayınız

saman Kağıdın Yaratıcı Kullanımları:

Günümüzde hasır kağıdı sadece gazete ve dergi basımında kullanılmamakta, aynı zamanda düşük fiyatı ve kabul edilebilir özellikleri nedeniyle bu kağıt türü farklı yerlerde ve farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Hasır Nedir? Ne İşe Yarar?

Hasır Kağıt

Saman Kağıdı

En Yeni Makaleler

Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları!
Kağıt Türleri Ve Kullanım Alanları!

Kağıdın matbaacılık sektöründeki temel ve ana unsurlardan biri olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Daha Fazla Göster
Aydınger Kağıdı Ne İşe Yarar?
Aydınger Kağıdı Ne İşe Yarar?

Aydınger kağıdı, katalog, broşür, zarif kitap ve promosyon hediyeleri basmak için en iyi kağıtlardan biridir.

Daha Fazla Göster
Neden Hep Yağlı Kağıt (Parşömen Kağıdı) Kullanmalıyız?
Neden Hep Yağlı Kağıt (Parşömen Kağıdı) Kullanmalıyız?

Yağlı kağıt üzerine pişen hamur işleri ondan kolayca ayrılabilir.

Daha Fazla Göster